Tájékoztatás a Fonyód város lakosai és az ott nyaralók részére

2023. szeptember 4.

Az alábbi tájékoztatást a Fonyód város lakosai és az ott nyaralók tájékoztatása érdekében tesszük.

Tisztelt Lakosok és Nyaralók!

 

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az általa üzemeltetett Fonyód-Zardavári halastavakon haltermelési tevékenységet végez. A mezőgazdasági termeléssel, halászati tevékenységgel szoros összefüggésben van a nagy kárókatonák riasztására használt gázágyúk üzemeltetése, hasonlóképpen, mint ahogy szőlő ültetvényekben és gyümölcsösökben is alkalmazzák azokat más állatok ellen.

A berendezést a halállomány védelme érdekében használjuk, a gazdasági károk megelőzésének céljából a Fonyód 0194/2 hrsz. számú külterületi ingatlanon.  Társaságunk rendelkezik a Somogy Vármegyei Kormányhivatal által kiállított hatósági engedéllyel a nagy kárókatona riasztásához és gyérítéséhez. Az engedély alapján 06:00-18:00 között 15 percenként 3 lövés adható le.

A nyár során 09:00-17:00 között 30 percénként 2 lövést adtunk le, tehát az engedélyezettnél lényegesen kevesebb lövésszámmal éltünk. Abban az időszakban, mikor nem szükséges a gázágyút kikapcsoljuk. A gázágyú jelenleg nem üzemel. A reggeli-esti időszakban, illetve mikor nem indokolt a gázágyú használata személyes jelenléttel igyekszünk a kárókatonákat távoltartani a halastavaktól, ami jóval hosszabb munkaidőt követel meg kollégáinktól. Ekkor is hallható lehet néhány, sörétes fegyverből leadott lövés.

Természetesen törekszünk Fonyód város lakosságának minimális zavarására, ezért a gázágyú nem a város irányába adja le a lövést, valamint azokban az időszakokban, mikor nem indokolt a használata, kikapcsoljuk.

 

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket használunk. Adatkezelési tájékoztató