Kirívó és ismétlődő szabályszegések büntetése

 

 

A 2013. évi CII. törvény és a 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet megsértése esetén a területi jegy minden esetben visszavonásra kerül, emellett a szabálytalankodó horgászt feljelentjük a lakhelye szerint illetékes halgazdálkodási hatóságnál. Bűncselekmény elkövetése esetén (nagy értékű lopás, orvhalászat, állatkínzás) természetesen rendőrségi feljelentésre is sor kerül.

Amennyiben a horgász csak a Balatoni Horgászrend ellen vét, úgy a vétség súlyosságának függvényében bevonjuk a területi jegyét.

A Balatoni Horgászrend 68. pontja értelmében kirívó vagy ismétlődő szabályszegés esetén a szabályszegő horgász a balatoni területi jegy váltásától hosszabb időtartamra eltiltható. Ezen szankcióról a fent felsoroltakon túl, Társaságunk saját jogkörében dönt. Tehát a halgazdálkodási hatóság által kiszabott büntetés mértékétől függetlenül, azt kiegészítve adható az eltiltás. Az alábbiakban tájékoztatás szintjén közöljük, hogy mely szabálytalanságot tekintjük kirívónak, illetve mely esetekben fogjuk alkalmazni a területi jegy váltásától való eltiltást.

Ezen horgászrendi pont és az alább megnevezett szankciók célja, hogy a szabályokat nem tisztelő horgászok számára a korábbiakhoz képest nagyobb visszatartó erőt mutassunk fel.

Horgászattal, halászattal kapcsolatos bűncselekmény (pl. nagy értékű lopás, orvhalászat, állatkínzás) elkövetése

3-5 év

Halőri intézkedés végrehajtásának megtagadása, akadályozása

Felső méretkorlátozás feletti hal élő állapotban történő elszállítása vagy annak kísérlete

Felső méretkorlátozás megsértése

Hal jelölése, csonkítása

Darabszám-korlátozás megsértése

1-5 év

Eltiltás alatt álló személy jogosulatlan horgászata

1-5 év,

de legalább az eltiltás idejének a duplája

Halgazdálkodási hatóság által megállapított szabályszegés

1-3 év, de legalább az eltiltás ideje

A fogási napló vezetési szabályainak megsértése (beírt adatok meghamisítása, változtatása, hal beírásának elmulasztása), vagy a beírt és valós tömeg közötti jelentős eltérés esetén

 

1-3 év

Tilalmi idővel védett, vagy jogszabály által védettnek nyilvánított, illetve nem fogható hal megtartása

Alsó méretkorlátozás megsértése

Méretkorlátozással védett hal élő állapotban történő elszállítása vagy annak kísérlete

4 vagy több készség használata

Az áprilisi csónakos tilalom megsértése

1-5 év

A behúzásra feljogosító jegy birtokában őshonos hal megtartása

Behúzós horgászat arra feljogosító jegy nélkül

Egyéb, helyi horgászrend horgászati szabályait érintő szabálysértés

3 hónap-1 év

Több kirívó szabályszegés esetén a kiszabható eltiltás időtartama összeadódhat!

Ismétlődés: Amennyiben a horgász a fent felsorolt, kirívónak minősített cselekmények közül egyszeri elkövetése és büntetése után újra elköveti bármelyiket, második alkalommal az eltiltás az itt leírtak duplájára emelkedik. Amennyiben a horgász a fent fel nem sorolt szabálytalanságok miatt kap büntetést, majd az azt követő 3 éven belül bármely más szabálytalanságot elkövet, 2 éves eltiltásra számíthat.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket használunk. Adatkezelési tájékoztató