Szabályozás

 

HORGÁSZVERSENY RENDEZÉSÉNEK FELTÉTELEI ÉS SZABÁLYAI A BALATONON ÉS VÍZRENDSZERÉN

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) alapvetően támogat minden, a kezelésében lévő vízen rendezendő horgászversenyt.

A horgászversenyeket lebonyolításuk alapján két kategóriába soroljuk:

 1. Amennyiben a verseny szervezője nem kér feloldást a mennyiségi- és méretkorlátozás alól, illetve a verseny során nem kívánják a halakat a mérlegelésig ideiglenesen betárolni, a BHNp. Zrt. felé csak bejelentési kötelezettsége van.  A versenyzők minden esetben kötelesek betartani a 2013. évi CII. törvény (Hhvtv.) és a végrehajtására kiadott 133/2013. (XII.29.) VM rendelet (Vhr.) rendelkezéseit, valamint az Országos Horgászrend és a Balatoni Horgászrend szabályait.
  Amennyiben a verseny szervezői nevezési díj megfizetéséhez kötik a versenyen való indulást, úgy kérjük átutalni a Balaton Halállományáért Alapítvány számlájára (K&H 10403923-39211884) a nevezési díjból befolyó összeg 10%-át, de legalább 15.000 Ft-ot. Az Alapítvány számláján összegyűlt pénzt kizárólag haltelepítésre fordítjuk.
 2. Abban az esetben, ha a verseny szervezője a mennyiségi- és méretkorlátozás alól feloldást szeretne kérni, és/vagy a halakat a mérlegelésig be kívánja tárolni, a rendezendő horgászversenyt a BHNp Zrt. felé , mint a halgazdálkodási jog gyakorlója felé köteles bejelenteni, egyúttal kérvényezni az igény szerinti feloldásokat.

A verseny során betartandó szabályok:

 • A versenyzőknek rendelkezniük kell érvényes, horgászatra jogosító okmányokkal.
 • A verseny szervezője által megszabott versenyszabályzatnak igazodnia kell a 2013. évi CII. törvény (Hhvtv.) és a végrehajtására kiadott 133/2013. (XII.29.) VM rendelet (Vhr.) rendelkezéseihez, valamint az Országos Horgászrend és a Balatoni Horgászrend szabályaihoz.
 • A versenyzők kötelesek a verseny szabályait maradéktalanul betartani.
 • A versenyzők a verseny során kifogott halakat kötelesek élve tartani, és a mérlegelést követően visszaengedni!
 • A versenyzők a védett halfajok listáján szereplő, valamint a verseny ideje alatt tilalmi idővel védett fajok esetlegesen kifogott egyedeit kötelesek a fogást követően haladéktalanul és kíméletesen, mérlegelés nélkül visszahelyezni.
 • Békés halakra irányuló verseny esetén, ha a verseny, vagy annak egy fordulójának időtartama meghaladja a 4 órát, folyamatos mérlegelés kötelező!
 • Ragadozó halakra irányuló verseny esetén minden esetben a fogott halak folyamatos hosszmérése kötelező, a halak betárolását lehetőleg el kell kerülni, vagy minimálisra kell redukálni!
 • Csónakos (hajós) verseny esetén 15 csónakonként 1 mérlegelő csónak (hajó) alkalmazása kötelező, amennyiben a mérést nem maguk a versenyzők alkalmazzák!
 • A versenyen elkövetett szabálytalanságokért a verseny szervezőit terheli felelősség.

A verseny engedélyeztetési eljárás megindításának feltétele, hogy a verseny szervezője átutalja

 • a BHNp. Zrt. számlájára (10403923-50515657-52531004) 2.000 Ft igazgatási szolgáltatási díjat;
 • emellett a Balaton Halállományáért Alapítvány számlájára (K&H 10403923-39211884) a nevezési díjból befolyó összeg 10%-át, de legalább 15.000 Ft-ot. Az Alapítvány számláján összegyűlt pénzt kizárólag haltelepítésre fordítjuk.

A BHNp. Zrt. a fent leírt összegek megérkezését követően kérvényezi a Hatóságtól a mennyiségi- és méretkorlátozás alóli feloldást a versenyzők részére, a verseny idejére és helyszínére, valamint befizeti az ehhez szükséges igazgatási szolgáltatási díjat.

 Amennyiben az adott versenyt a MOHOSZ OVHB adott szakági versenyszabályzatának megfelelően bonyolítják le a szervezők, úgy nem szükséges igazgatási szolgáltatási díjat befizetni és a BHNp. Zrt. részéről sem kell feloldási kérelmet írni, elegendő tájékoztatni a Hatóságot.

 

A Halgazdálkodási Hatóság pozitív elbírálása esetén a BHNp. Zrt. a verseny rendezéséhez szükséges engedélyt a szervező felé megküldi.

 A BHNp. Zrt. kiemelten szeretné támogatni a gyermek horgászversenyek rendezését (minden versenyző 14. életévét be nem töltött személy), ebben az esetben a fent leírt összegek befizetésétől eltekint.

 A kérvényeket a horgaszat@balatonihal.hu címre kérjük elküldeni!

 

 

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket használunk. Adatkezelési tájékoztató