Szemetet szedtünk a Nyugati-övcsatorna partján

2022. május 6.

A Nyugati-övcsatorna nyugati töltését tisztítottuk meg ma a szeméttől Balatonkeresztúrtól Kéthelyig az országos TeSzedd mozgalom keretében.

Munkatársainkhoz a helyi horgászegyesületek néhány tagja is csatlakozott, hogy összegyűjtsük az oda nem illő, mások által hátrahagyott hulladékot.  Az akciónknak „horgászokkal a tiszta Nyugati-övcsatornáért nevet” adtuk, de nem csupán az ő számlájukra írható a rézsűn és a töltés melletti bozótosban hátrahagyott hulladék.

Rendes horgász nem szemetel, a többieknek pedig tilos- tartja a vicces mondás. Jó lenne, ha az utóbbi csoportba tartozó horgásztársak megszívlelnék a természetjárók tízparancsolatának szemetelésre vonatkozó intelmét: ne rójunk elviselhetetlen terhet a természetre azzal, hogy hanyagságból hátra hagyjuk az otthonról magunkkal hozott uzsonnászacskót, csontis dobozt, ásványvizes flakont és sörösdobozt, vagy éppen a cigarettás dobozokat… Ha odafelé elfért a hátizsákban vagy az autóban, akkor már csak nem okozhat megoldhatatlan problémát hazavinni a már kiürített alkalmatosságokat.  Bár a horgászok által szétdobált szemét egyértelműen beazonosítható, mellette jól láthatóan többen költségtakarékosságból otthonról hozzák ki a természetbe a megsemmisítésre váró hulladékokat.

Valószínűleg minden horgász ismeri a balatoni horgászrend ide vágó passzusát: szemetes horgászhelyen a horgászatot megkezdeni tilos – jó lenne, ha gyakrabban felidéznék azok, akik már elfelejtették.

S ha már mondással kezdtük, fejezzük is be azzal: akinek nem inge, kérjük ne vegye magára, de nyugodtan figyelmeztesse horgásztársát alkalomadtán. Vigyázzunk együtt a minket körülvevő természetre, hogy továbbadhassuk azt az utánunk jövőknek!

Az alábbi sávra kattintva galéria nyílik!

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket használunk. Adatkezelési tájékoztató