Jelentős horgászrendi enyhítés lép életbe a Balatonon

2022. március 23.

A behúzós, behordós horgászmódszert szabályozó 36. horgászrendi pontot érinti a módosítás, melynek következtében március 26-tól engedélyezett az úgynevezett „besétálós módszer”. Részletek alább:

Az enyhítéssel a Balaton jelenlegi alacsony vízállása (március 22-én 101 cm) miatt szeretnénk kedvezni a békéshalas horgászoknak.

Az engedélyezett tevékenység a következő: a parti horgász a vízben gázolva eltávolodik a parttól, majd a horgászbot segítségével dobva juttatja be végszerelékét a meghorgászni kívánt helyre. Ezt követően horgászbottal a kézben visszasétál a partra és ott várakozik a kapásra. Tehát a horog és a horgászbot közötti távolság a dobás + a begyaloglás összegeként alakulhat ki.

A Balatoni Horgászrend 36. pontja tehát március 26-tól így szól:

36. A behúzós, behordós horgászmódszer kizárólag behúzós (7 napos, 72 órás) területi jegy birtokában gyakorolható a módszer külön fejezetben taglalt szabályozása mellett, amely az említett jegyek mellékleteként és honlapunkon (www.balatonihal.hu/behuzoshorgaszat) olvasható. E szabályozások megsértése a horgászrend megsértésének minősül! Behúzásnak, behordásnak minősül az a horgászmódszer, amelynek során a horog és a horgászbot közötti távolság nem kizárólag a dobás ereje által alakul ki, tehát ha a horgász a szereléket eszköz használatával (pl. csónak, etetőhajó, egyéb megengedett jármű) vagy a vízben begyalogolva, beúszva juttatja el a horgászhelyre. Szintén behúzásnak minősül a vízben történő begyalogolással, majd dobással bejuttatott végszerelékkel való horgászat mindaddig, míg a Balaton átlag vízállása 80 cm felett van (www.hydroinfo.hu).

Módosítás: Kivételt képez ez alól a vízben történő begyalogolással, majd dobással bejuttatott végszerelékkel való horgászat. A módosítás visszavonásig érvényes!

A horgászrendi pontban felsorolt egyéb bejuttatási módok továbbra is behúzásnak minősülnek, amelyek gyakorlásához kizárólag a behúzós jegyet váltott horgásznak van jogosultsága! 

Amint az alábbi galériában is látható, kérjük, hogy a fent leírt módszer szerint horgászók a fárasztás során is gyalogoljanak be a vízbe megszákolni a halat. Ez egyrészt a hal számára kíméletesebb fárasztást tesz lehetővé, másrészt lecsökkenti a halvesztés esélyét.

 

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket használunk. Adatkezelési tájékoztató