Információ a haljel-utalványokkal kapcsolatban

2022. január 24.

Egy érdeklődő horgásztárs kérdése nyomán szeretnénk elejét venni a téves információk terjedésének.

 

A Balatonon és vízrendszerén folyó haljelöléses vizsgálatok már több évtizedes hagyományra tekintenek vissza. A jelölt hal fogás esélyére a balatoni horgászjegyeken található információk is felhívják a horgászok figyelmét a horgászrend 6. pontjában. Szintén itt olvasható, hogy "az adatküldők jutalomban részesülnek". Ez a jutalom egy horgászjegy-vásárlási kedvezményre jogosító utalvány, amelyet a jogosult adatküldő e-mail-ben (igény esetén akár postán) kap meg (rendszerint az adatok év végi összesítését követően év végén, vagy az új év elején, még az éves jegyek érvényességének lejárta előtt.) Az utalványt bármely horgászjegy értékesítő helyen, személyes vásárlás esetén lehet beváltani. 

A fentiekkel ellentétes "hírek" tévesek, ez úton is kérjük a Kedves Horgásztársakat, hogy mindig hiteles forrásból tájékozódjanak!

Mit kell tenni, ha jelölt halat fogunk?

Kérjük beküldeni a halból kiszedett jelet (amennyiben a horgász megtartja a halat), a fogás pontos helyét és dátumát, valamint a hal testhosszát (orrcsúcstól faroktőig mérve!) és testtömegét. A méretek esetében kérjük a mérés pontosságának közlését, mert nem mindegy, hogy becsült vagy pontosan mért adatokat kapunk.  Fényképet, fényképeket is szeretnénk kérni a halakról, olyanokat, ahol látszik a hal mérete és a jel is (pl. egy ismert napilapra, vagy mérőszalag mellé fektetve).

Ha a horgász méreten aluli jelölt halat fog, vagy más okból nem kívánja megtartani, kérjük kíméletesen engedje vissza azt! Ebben az esetben is jogosult lehet a jutalomra, de ekkor kérjük nagyobb figyelmet fordítani a fotózásra! Ez esetben kérünk egy egész alakos fotót a hal jelölt oldaláról, amin a jel is látható, majd egy közelebbi képet a jel sorszámmal ellátott oldaláról úgy, hogy a sorszám olvasható legyen!

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket használunk. Adatkezelési tájékoztató