Horgászjegy áremelés, törpeharcsa, kárókatona és horgászrendi tervek – ez történt a Horgász Konferencián

2022. november 21.

Az általános, 25-30%-os emelés helyett életkor és halfogási lehetőségek alapján differenciált mértékű horgászjegy áremelést jelentettünk be november 18-án pénteken, a Rádpusztán megtartott VIII. Balatoni Horgász Konferencián. A szakmai előadások szünetében két horgásztársunk vehette át a Balatoni Horgászatért életműdíjat.

A Balatoni Horgász Konferenciára a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Balaton-körül érintett horgász egyesületek és megyei horgász szövetségek elnökeit, továbbá a MOHOSZ és más szakmai partnereink képviselőit, valamint a regionális és szaksajtó munkatársait hívtuk meg. A közel 100 fős hallgatóság előtt az alábbi előadások hangzottak el, melyek mindegyikét élőben közvetítettük hivatalos facebook csatornánkon:

Dr. Dérer István főigazgató, MOHOSZ OHSZK: Hogyan tovább horgászok? 

Szári Zsolt BHNp. Zrt. vezérigazgató: Aktualitások a Balatoni Halgazdálkodás életében

Dr. Czeglédi István BLKI tudományos munkatárs és Nagy Gábor BHNp. Zrt. horgászati ágazatvezető: Újabb tapasztalatok a balatoni törpeharcsa állomány kutatásában és gyérítésében

Fodor Ferenc BHNp. Zrt. haltermelési igazgató: A nagy-kárókatona okozta problémakör a Balaton vízgyűjtőjén

Nagy Gábor BHNp. Zrt. horgászati ágazatvezető: A balatoni horgászat szabályozásában tervezett módosítások bemutatása

Az előadások a címükre kattintva visszanézhetőek, így közülük csak a legfontosabb, minden balatoni horgászt érintő témát, a horgászjegy-rendszerben bekövetkező változásokat fejtjük ki bővebben.

Áremelés és szerkezeti változások a horgászjegyeknél

A gazdasági környezet változása miatt (takarmány, munkabér, üzemanyag és rezsi költségek növekedése) szükséges a balatoni horgászjegy árak emelése 2023-tól – ezt a kijelentést az elmúlt hetekben közreadott közvélemény kutatásunkban írtuk le. Ezt követően feltettük a kérdést, hogy felsoroltak közül melyik áremelési formát tartanák a horgászok a legigazságosabbnak? A 2688 válaszadó közül

- 860-an választották, hogy „Minden jegytípus ára egységesen emelkedjen a költségek emelkedésével egyező arányban.

- 749-en választották, hogy „A partközeli jegyeket nevezzék át parti jegyekre és az áruk csak kis mértékben, viszont az általános jegyeké nagyobb mértékben emelkedjen. Új jegytípusként jöjjön létre a csónakos jegy, melynek ára a partközeli és az általános közé essen. Így a jobb fogási eséllyel rendelkezők arányaiban nagyobb hozzájárulást fizetnének.

- 515-en választották, hogy „Differenciált áremelés: a gyermek, az ifi és a 65 év feletti jegyek ára a többihez képest kevésbé emelkedjen.

- Valamint 564-en szavaztak arra, hogy az előbbi kettő módozat együtt valósuljon meg, azaz kor szerinti differenciálás és strukturális átalakítás is legyen.

Tehát 1313 fő egyet értett a csónakos jegy bevezetésének javaslatával, illetve az is elmondható, hogy a döntő többség nem az egységes áremelés mellett szavazott.

Vezetőségünk a közvéleménykutatást is alapul véve úgy döntött, hogy a piaci viszonyok miatt átlagosan indokolt 25-30%-os áremelés helyett az életkor és a fogási esélyek szerint differenciált áremelést hajt végre 2023-tól.

A partközeli/általános tagolás helyett bevezetjük a parti/csónakos/általános tagolást. A jobb fogási esélyt biztosító jegytípusok (behúzós, általános, csónakos) árai nagyobb mértékben emelkednek. Ugyanakkor a parti jegyek árai mérsékeltebben, átlagosan 16%-kal fognak emelkedni. Szintén kisebb mértékben emelkednek a 65 év feletti és az ifjúsági jegyárak, a gyermek pedig ezúttal is változatlan marad!

A 65 év felettiek és az ifik, valamint a gyermekek számára további kedvezmény, hogy megmarad a partközeli jogosultság, tehát nekik nem kell megvenniük a csónakos jegyet ahhoz, hogy 1500 méteren belül tudjanak (nem lajstromozott) vízi járműből horgászni.

A kiegészítő jegyek mindkét kategória meglépését lehetővé teszik majd ugyanazon az áron. Tehát a parti éves jegyet váltott horgász, amennyiben megveszi a kiegészítő jegyet, annak időtartama alatt akár csónakból, akár lajstromszámos vízi járműből horgászhat. Szintén igaz a csónakos éves jegyet váltott horgászra, hogy amennyiben kiegészítő jegyet vált, azzal lajstromszámos vízi járműről is horgászhat.

A parti jegy partról, stégről (szabadon állóról is) és vízben gázolva, a csónakos jegy pedig akár partról, akár (nem lajstromozott) vízi járműből jogosít majd horgászatra, a korábbi partközeli jeggyel egyező módon, a parttól legfeljebb 1500 méterig. 

A 2023-tól érvényes jegyárak az alábbi táblázatban megtekinthetőek:

A konferencián bemutatott horgászrendi változtatási terveinket még megküldjük egy email-es véleményezésre az illetékes horgász-szervezeteknek, majd várhatóan december közepén közzé tesszük a véglegesített 2023. évi horgászrendet.

A Balatoni Horgászatért életműdíjat idén id. Verseczki László és Kontics Ferenc kapták. A díjat már hagyományosan, 2015 óta azok kapják, akik sokat tettek a balatoni horgászat népszerűsítéséért, a horgászélet szervezéséért, a horgászifjúság oktatásáért. Az oklevelet és az azzal járó örökös balatoni horgászengedélyt Szári Zsolt vezérigazgató adta át a kitüntetetteknek.

A díjazottakról, és a rendezvényről készült fotókat az alábbi lapozható galériára kattintva lehet megtekinteni:

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket használunk. Adatkezelési tájékoztató