Egy nap, ami a halakról szólt

2022. március 23.

Hatodik alkalommal rendezték meg a Halak Napját, amely első alkalommal a Halőrök Napjával bővült és helyszíne ezúttal a Balaton volt. A 2017 óta számon tartott ünnepen szakmaközi konferenciát szervezett a Magyar Országos Horgász Szövetség társaságunkkal közösen, melyen érdekes előadások hangzottak el, átadták az év halőre és címzetes vezető halőri kinevezéseket.

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára köszöntő beszédében azt mondta, hogy a természetes vizek halgazdálkodásában a horgászat előtérbe helyezése a cél. A horgászat mintegy százmilliárd forinttal járul hozzá a magyar GDP-hez, amely több mint a természetes vizeken 2016-ban megszűnt halászat által előállított érték volt - mutatott rá.

A helyettes államtitkár ismertette: Magyarország az Európai Unió harmadik legnagyobb pontytermelője, csaknem 12 ezer tonna éves mennyiséggel. Folyamatosan nő az afrikai harcsa termelése, a halfajból 2020-ban 3825 tonnát termeltek étkezési célra, ezzel az EU-ban Magyarország az első helyen áll. Elmondta azt is, hogy - bár 2013 óta 20 százalékkal nőtt - még mindig alacsony, fejenként 6,3 kilogramm az éves magyar halfogyasztás.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, miniszteri biztos egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a Balatont a jelenlegi formájában kellene megőrizni. Mint mondta, a klímaváltozás hatására idén 25 centiméterrel alacsonyabb a Balaton vízszintje, mint tavaly, és az idei csapadék-előrejelzések sem biztatóak. Szükség lenne a tó szervesanyag-terhelésének csökkentésére, jelentős terhelést jelent a fürdőturizmus, a vadmadarak - főleg a kormorán - jelenléte, de az évente 2000 tonna etetőanyagot a vízbe helyező horgászat is 4-5 tonna foszfort juttat a tóba - mondta. 

 Előadásából kiderült, hogy 1990-es évek óta jelentősen javult a Balaton vízminősége. 

 A Halak Napja alkalmából prof. dr. Urbányi Béla, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői campusának főigazgatója beharangozta a készülő Magyar Halkönyvet, amelyben közel száz, Magyarországon ismert halfaj szerepel majd.

 A MOHOSZ kiskönyvtár 3. kötetének, Zákonyi Botond Parti Szél című könyvének bemutatójára is e jeles eseményen került sor. 

 

Az esemény részeként Tihanynál a Baross Gábor kompról három tonna két- és három nyaras pontyot telepítettünk a tóba, az erről készült beszámoló itt olvasható.

https://balatonihal.netpeople.hu/hireink/haltelepitesi-hirek/haltelepitesi-beszamolo-es-elorejelzes-1

A rendezvény záróakkordjaként Szentpéteri Sándor, Szűcs Lajos és Dérer István, a MOHOSZ főigazgatója négy halőrnek adott át címzetes vezető halőri kinevezést, közöttük társaságunk hivatásos halőrének, Kiss Istvánnak. Kollégánknak ezúton is gratulálunk és további eredményes munkát kívánunk!

„Jelöltünk hatéves kora óta aktívan horgászik, a módszerek széles spektrumát kipróbálta, végül a legyező horgászat szerelmese lett. Ennek a módszernek a népszerűsítésében aktívan tevékenykedik ma is, az ő nevéhez fűződik az Első Balatoni Műlegyes Horgászverseny megrendezése, amivel hagyományt teremtett. Műlegyező barátaival közösen szervezték meg a Bakonyi Műlegyező Horgászok Egyesületét, melynek munkájában önzetlenül vesz részt. A műlegyezés témakörében több internetes cikket is publikált.

A Siófoki Horgász Egyesületnél aktívan vett részt az horgászok képzésében, vizsgára történő felkészítésében és vizsgáztatásában. A Siófoki Horgász Egyesület kezelésében lévő Sió szakaszon a part karbantartási és környezetvédelmi napokat szervezte és bonyolította le. A siófoki Balaton partszakaszon szemétszedési akciókat szervezett egyesületével. István lelkesedésének és stílusának köszönhetően jelentős közösségszervező erővel bír, jelenleg is összekötő kapocs a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és egyesülete között.

2012-től kapott társadalmi halőri megbízást a Somogy Megyei Kormányhivataltól – munkahelye mellett – aktívan segítette a balatoni halőrök munkáját. A 2015-ös évben már a Siófoki Horgász Egyesület halőre volt a Sión, ahol szívvel-lélekkel végezte feladatát. Ugyan már rendészeti vizsgával rendelkező „jelvényes” halőr volt, de mindezt társadalmi munkában végezte. A Balatonhoz kapcsolódó társadalmi halőri aktivitását és a Sión végzett munkáját látva került át a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőri szolgálatához, immár főállású halőrnek. 

A Balatonon munkáját hihetetlen intenzitással kezdte el, melynek lendülete azóta sem csökkent. A Balatoni Halgazdálkodás legeredményesebb hivatásos halőre, aki szolgálati területén kiemelkedő eredményeket ért el az orvhalászat felszámolásában és a horgászati szabályszegések visszaszorításában. Teszi ezt úgy, hogy szigorú, de mégis igazságos ellenőrző tevékenysége mellett folyamatosan magas szinten tájékoztatja a Balatonhoz érkező vendéghorgászokat, a speciális horgászrendi szabályokról, a célravezető horgászmódszerekről és a horgászhelyekről. Munkavégzése, aktivitása például szolgál halőr társainak. Kifejezetten empatikus a nehéz emberi sorsok iránt, többek között először szervezett barátai között adománygyűjtést az ukrajnai menekültek számára. Szolgálata során rendszeresen dolgozik együtt a rendőrség és a közterület felügyelet munkatársaival.

Szolgálati területén folyamatosan figyelemmel kíséri a környezet változásait, arról vezetőit rendszeresen tájékoztatja. Halőr járőrvezetőként önállóan kezdte meg a törpeharcsa ivadék gyérítését, amelyet az ő példája alapján folytattak kollégái is. Munkája során maximálisan lojális Társaságunkhoz és a horgászszervezeti munkához. Az országos halőri versenyen 2021-ben a „Parti szakmai versenyszámot” társával közösen nyerték meg.”

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket használunk. Adatkezelési tájékoztató