Csónakos horgász, hol a határ?

2022. október 21.

Az idei őszön a korábbi évekhez képest sokkal gyakrabban találkoztunk olyan csónakos horgászokkal, akik a megengedettnél jóval nagyobb távolságba merészkedtek ki a nyílt vízre, ezért úgy döntöttünk, hogy szentelünk egy rövid írást a témának.

A probléma nem kötődik egyes régiókhoz, a Balaton mindhárom medencéjében találkoztunk ilyen esetekkel. A kismértékű, egy-kétszáz méteres tévesztések esetében figyelmeztetésben részesítettük a horgásztársakat, de az ennél nagyobb távolságú hiba esetén – sajnos erre is volt néhány példa – eljárást kellett indítanunk a szabályszegőkkel szemben.

A következményeket két irányból is érdemes mérlegelni. Egyrészt a Hajózási Szabályzatot tartalmazó 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet Balatonra vonatkozó fejezete leírja, hogy „csónak a parttól számított legfeljebb 1500 m széles vízterületen közlekedhet.” Amennyiben ezt a szabályt megszegi a hajóvezető (függetlenül attól, hogy horgászik-e, vagy hogy milyen típusú területi jegyet váltott), a vízirendészet munkatársai jogosultak eljárást kezdeményezni vele szemben, aminek következtében pénzbírságra számíthat.
Társaságunk részéről elsősorban a horgászatra való jogosultságot ellenőrizzük. A Balatoni Horgászrend 8. pontja kimondja, hogy „A partközeli horgászjegy a Balatonon a parttól a víz felé 1500 méter távolságig partról vagy lajstromszámmal nem rendelkező vízi járműről jogosít horgászatra.” Tehát ha valaki partközeli jeggyel a parttól 1500 méternél távolabb tartózkodik halfogásra alkalmas állapotú eszközökkel, akkor a jogosulatlan horgászat tényállását valósítja meg. Gyakorlatilag ez annyit tesz, mintha engedély nélkül horgászna, mivel olyan vízeterületen van, amelyre nem érvényes a területi jegye... Ilyenkor a horgászt feljelentjük a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatalnál, az eljárás következtében horgászattól való eltiltásra és pénzbírságra is számíthat, tehát nem érdemes kockáztatni.

Mindezeken túl van egy sokkal fontosabb szempont, az pedig az emberi élet. A hirtelen érkező szélerősödés esetén biztonságosan kell tudni kiérkezni a kikötőhelyre, a parttól való távolsággal pedig rohamosan nő egy esetleges baleset kockázata…

A horgászok gyakran kérdezik, hogy miként határozzák meg a pontos helyzetüket?

Erre ma már többféle eszköz is rendelkezésre áll. A különféle kézi GPS és szonár készülékeken túl a legkönnyebb a telefonunk applikációit használni. Csak hogy egyet említsünk, a Google Maps alkalmazás ingyenesen hozzáférhető és a legtöbb telefonon gyárilag rajta van. Ha a saját pozíciónk mellé bökünk ujjunkkal ú.n. „gombostűt” helyezhetünk el, ezt követően a „távolságmérés” eszközt választva könnyedén megmérhetjük az elhelyezett gombostű parttól való távolságát. Ezt az alábbi két telefonos képernyő fotón igyekszünk szemléltetni.

Ha pedig valakinek mégsem áll rendelkezésére a fent felsorolt eszközök valamelyike, akkor a szemmértékre hagyatkozva inkább becsülje alul a távolságot, és ne kísértse a sorsot, mert az őszi Balaton nem játék…

 

 

                                   

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket használunk. Adatkezelési tájékoztató