Beszámoló törpeharcsa-ivadék gyérítésről

2023. július 12.

Az elmúlt napokban a közösségi médiában ismét szárnyra kaptak olyan hangulatkeltő vélemények, melyek szerint Társaságunk "nem törődik" a balatoni törpeharcsával. Ez úton szeretnénk jelezni, hogy attól függetlenül, hogy nem számolunk be minden egyes munkafolyamatról, a korábbi ígéreteink szerint folyamatosan zajlik a törpeharcsa-állomány gyérítése.

Az elmúlt két hétben fokozatosan jelent meg az idei törpeharcsa-ivadék a partszéli vizekben és a kikötőkben: a fekete labdaként, rajokban úszó kis kártevőket könnyű észrevenni. Bár idén valamivel kevesebb rajt észleltünk mint a tavalyi év hasonló időszakában, halőr kollégáink sűrű szövésű merítő szákjaikkal megkezdték gyérítésüket. 

Ahogy már többször leírtuk, erre a célre a legideálisabb a sűrű szövésű, ún. versenyszák, lehetőleg minél hosszabb nyéllel. A néhány centis ivadékot egy gyors mozdulattal könnyen kimeríthetjük, és buzdítunk is erre minden kedves horgásztársunkat!

Alábbiakban halőr kollégáink tegnapi jelentéséből idézünk:

"A mai munkánk során törpeharcsa-ivadékot gyűjtöttünk a Balaton két befolyóján. Először Balatonbogláron a Jamai-patakon, utána pedig Fonyódon, a Keleti-Bozót-csatornán. A csatornák mindkét oldalán lévő töltést lassan végigjárva, az erre készült merítőnyéllel, azon apró szemű merítőfejjel szerelve dolgoztunk. A két területen összesen 34 db törpeharcsa "ivadékfelhőt" sikerült kimernünk, amelyek egyedmérete változó volt. A munka végén az összegyűjtött ivadék mennyiségét az alábbi módon becsültük meg: egy kisebb pohárnyi ivadék súlyát lemértünk, amelyben a jellemző szórásnak megfelelően 1-3 cm hosszú halak voltak, majd a számolás után kaptuk meg, hogy a lemért pohárnyi 55 gramm törpeharcsa ivadék 154 db egyedből állt. Ebből számítva kaptuk meg a végeredményt: a mai napon összesen 5545 gramm,  15.526 db. törpeharcsát sikerült kifogni."

Köszönjük a beszámolót, a munkához további kitartást kívánunk kollégáinknak!

 

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket használunk. Adatkezelési tájékoztató