2023. évi összesítő a nagy kárókatona-gyérítéséről a Balatonon és vízrendszerén

2024. január 25.

A tavalyi évben összesen 2265 darab nagy kárókatonát lőttek ki Társaságunk dolgozói a Balaton partjain engedélyezett helyszíneken, valamint a kezelésünkben lévő tógazdaságokban.

A Balaton partvonalán az illetékes természetvédelmi hatóságtól kapott engedélynek megfelelően a téli vonulási időszakban végzünk gyérítést. A tó nyílt vizéről sajnos továbbra sincs lehetőségünk vadászni. A fenti összesített számból 465 db volt, amit a Balaton-parton sikerült elejteni, a többi 1800 db-ot a tógazdaságainkban, ahol egész éven át van lehetőségünk gyéríteni.

Az éves kilövési számok így alakultak az utóbbi években:

A gyérítéseket folyamatosan végezzük, az ezzel kapcsolatos információkat, jelzéseket kérjük hivatalos elérhetőségeinkre (lehetőleg e-mailben) legyenek szívesek elküldeni. Egyúttal szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a kis kárókatona védett faj, amelyre nincs lehetőség kilövési engedélyt adni – előfordult, hogy a horgásztársak ezen faj csapatait jelezték számunkra.

Akit bővebben érdekel a nagy kárókatona problémaköre, illetve az általunk végzett gyérítési munka, annak ajánljuk figyelmébe az alábbi linken elérhető előadást, amelyet Fodor Ferenc kollégánk tartott a VIII. Balatoni Horgász Konferencián:

https://www.facebook.com/balatonihal/videos/1451736425317032

 

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket használunk. Adatkezelési tájékoztató