Csukatelepítés és ragadozóhal-fogási tilalom a Hévíz-folyáson

2024. február 21.

Sikeresen zártuk az év első haltelepítését! A mai napon, egynyaras csukákat telepítettünk a Hévíz-folyáson. Az idegenhonos díszhalfélék elleni védekezés miatt helyi tilalmat rendelünk el az alábbiakban részletezett módon.

Összesen, 295 kg egynyaras korú csukát helyeztünk ki a Hévízi-tó kifolyója alatti szakaszon.

Az említett mennyiséget leszákolva, vizes kosarak segítségével telepítettük be a a folyás mentén több helyszínen, figyelve a vízhőmérséklet kiegyenlítésére.

Az alább beágyazott videóban részletesen elmagyarázzuk, hogy miért jelent ökológiai kockázatot a Hévíz-folyáson jelen lévő idegenhonos, inváziós díszhalfajok jelenléte. A védekezés részeként a gyérítő halászatokon túl valósult meg az említett csukatelepítés. Annak érdekében, hogy a csukák minél hatékonyabban végezhessék "dolgukat", a Hévízi-tó alatti műtárgytól számított 500 méter hosszú csatornaszakaszon ragadozóhal-fogási tilalmat rendelünk el 2024. december 31-ig. Ennek értelmében a nevezett csatorna szakaszon csalihalat, halszeletet, műcsalit a horgászhelyen tartani, azzal horgászni, továbbá süllőt, balint, csukát, harcsát, kősüllőt és sügért megtartani tilos! Jelenleg ugyebár már zajlik a csuka fogási tilalma, néhány nap múlva pedig elkezdődik a május 1-ig tartó ragadozóhalfogási tilalom, amelyet a Balatoni Horgászrend szabályoz. Az ezt követő időszakban a jelen cikkben elrendelt új, helyi tilalmat a csatorna partján elhelyett táblákon is fel fogjuk tüntetni, hogy mindenki számára egyértelmű legyen. A horgászok megértését és együttműködését ez úton is köszönjük!

 

Az alábbi képekre kattintva lapozható galéria nyílik a mai haltelepítés képeivel:

 

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket használunk. Adatkezelési tájékoztató