Balatoni haltelepítési összesítő a 2023. évről

2024. február 13.

Társaságunk 2023-ban március 2. és december 14. között szervezte a balatoni és kis-balatoni haltelepítéseket. A munka méretét jól jelzi, hogy 129 fuvarral, összesen 15 153 km-t megtéve, 32 helyszínen történtek haltelepítések.

Ahogyan azt a Horgásztársaink már megszokhatták, minden egyes haltelepítésről háromszor adunk hírt honlapunkon, így volt ez a tavalyi év során is. A telepítés napját megelőzően „haltelepítési előrejelzést” adtunk közre, majd a pontos időpontokat a „percről percre” tudósításunkból olvashatták az érdeklődők. Emellett az adott helyszínhez közel eső valamely horgász egyesület képviselőjét minden esetben telefonon értesítettük. Így mindig volt egy helyi horgász, aki a haltelepítés sikeres lezajlását aláírásával tanúsította a jegyzőkönyvön. Minden telepítési nap zárásaként honlapunkon fényképekkel ellátott „haltelepítési beszámolót” adtunk közre, valamint facebook és instagram oldalaink történetében általában videón is megmutattuk a munka főbb mozzanatait. A haltelepítéseinkről szóló összes hírünk és fotónk visszakereshető a honlapunkon a "haltelepítési hírek" menüre kattintva. Az alábbiakban halfajonként részletezzük az összesített haltelepítési adatokat.

Az őszt tekintjük a pontytelepítések fő szezonjának, mert ekkor halásszuk le tógazdaságaink halastavait, de idén is szerveztünk tavaszi és nyári telepítéseket is. Éves szinten 300.000 kg vegyes 2-3 nyaras korú ponty szerepel a telepítési kötelezettségünkben. Ezt az idei évben is sikerült teljesíteni: összesen 301 337 kg pontyot sikerült a tóba engedni, amelyből 16 920 kg volt kétnyaras korú. A horgászok általában jobban örülnek a háromnyaras pontynak, azonban érdemes figyelembe venni, hogy egy átlagos tömegű háromnyaras ponty 3-4 db átlagos kétnyaras pontyot jelent!

A telepítések térbeli eloszlása kapcsán fontos ismételten leszögezni: a haljelöléses vizsgálatainkból tudjuk, hogy a halállomány az élőhelyi- és táplálék viszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint. Ennek ellenére a horgászok igényei miatt minden évben törekszünk rá, hogy a Balaton három medencéje között nagyságrendileg egyenletesen osszuk el a telepítéseket. 2023-ban ez a következőképpen alakult: keleti-medence: 105 429 kg, középső-medence: 105 044 kg, nyugati-medence: 90 864 kg.

Egynyaras süllőből 2023-ban összesen 13 395 kg-ot telepítettünk a Balatonba, így idén sikerült megduplázni az előírt 6 000 kg-os éves kötelezettségünket. Ez a mennyiség mindekori rekordot jelent a balatoni halgazdálkodás történetében! Ahogy a beszámolókban láthatták, ahol megoldható volt a kíméletes leengedés, ott csúszdával, máshol leszákolva, vizes kosarak segítségével zajlott a süllőtelepítés.

Az előnevelt csukából előírt 250 000 db-os kötelezettségünket 30 000 db-bal meghaladva helyeztük ki a Balatonba, a vízrendszer befolyóiba. A kis csukákat idén is oxigénnel felfújt zsákokban szállítottuk a Balaton partjára, ahol a helyi horgászok a csónakjaikból, valamint kollégáink a halőri motorcsónakokból és a csatornák partjairól engedték őket szabadon a parti növényzet előterében.

Mindezt megtoldottuk még: terven felül, 805 kg egynyaras csukát helyeztünk ki több helyszínen a keleti medence északi partján. Az említett mennyiséget leszákolva, vizes kosarak segítségével engedtük be a Balatonba.

A tavalyi évben is sikeresen folytattuk a menyhal újra honosítási programunkat! A vásárolt 25 000 db egynyaras menyhal telepítése az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is az Agrárminisztérium anyagi támogatásával jött létre, amelyért ez úton is szeretnénk köszönetünket kifejezni!

Háromnyaras korú compóból 1310 kg-ot (6800 db) helyeztünk ki, ami a kötelezettségünk közel hétszerese. Telepítettünk még 240 000 db előnevelt kősüllőt, továbbá balinból a 210 000 db előnevelt példány mellett 1 100 kg (19 400 db) kétnyarast is helyeztünk ki a Balatonba. Az előnevelt korcsoportú ragadozókból nincs kötelezettségünk, a fenti mennyiségek telepítését a jó termés miatti többletünk tette lehetővé.

Kis-Balatonon is szerveztünk haltelepítéseket, itt  35 000 db előnevelt pontyot és 91 500 db előnevelt csukát helyeztünk ki a tavalyi év tavaszán.

A haltelepítéseken aktívan részt vevő horgásztársainknak ez úton is szeretnénk köszönetet mondani!

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket használunk. Adatkezelési tájékoztató