Tavaszi tilalmak a Balatonnál

2022. március 1.

Az alábbi cikkben emlékeztetőül felsoroljuk, mely tilalmakra kell figyelniük a balatoni horgászoknak az idei tavaszon.

A mai napon országszerte életbe lépett a balin, a süllő, a kősüllő és a sügér fajlagos fogási tilalma  (a csukáé pedig már február 1. óta tart). A Balatonnál azonban nem csak megtartani tilos ezeket a fajokat, hanem rájuk horgászni is, erről rendelkezik a horgászrend 31. pontja:

"Március 1. – április 30. közötti időben csalihalat, halszeletet, műcsalit, bármely horgászhelyen (parton, stégen, vízi járművön, vízben állva stb.) tartani, azzal horgászni, továbbá süllőt, balint, csukát, kősüllőt és sügért megtartani TILOS!
(A kukoricát vagy egyéb magvakat, pelleteket utánzó gumi/szilikon/hungarocell csalikat e horgászrendi pont esetében nem tekintjük műcsalinak, tehát használatuk békés halak horgászatához engedélyezett.)"

A 32. pontban olvasható, úgynevezett „áprilisi csónakos tilalom” szövege jelentősen változott. Ahogy az északi parton korábban is létezett egy 50 méteres part menti sáv, ahol kizárólag nappal és kizárólag békés halakra szabadott horgászni, az idei évtől a déli parton is lehetőség lesz erre, ám itt a sekélyebb víz miatt a parttól legfeljebb 300 méterre. A változás gyakorlatilag véglegesíti a koronavírus járvány kapcsán az elmúlt két áprilisban eszközölt eseti feloldásainkat.

Az alábbi térképrészleteken ábrázoljuk azon kíméleti területek határait, ahol továbbra is csak partról szabad horgászni. A horgászrend szövege a határokat pontosan jelöli GPS koordinátákkal. 

Akik ezen területekről indulnak áprilisban horgászni vízi járművükkel, kérjük, hogy a lehetőségekhez képest minél rövidebb úton és idő alatt hajózzanak ki a tiltott zónából, majd azon kívül kezdjék meg horgászatukat.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket használunk. Adatkezelési tájékoztató