Szombaton indul a ragadozó-szezon!

2023. április 25.

Április 29-én, szombaton 00:01 perctől vethetik be a műcsalis vagy a csalihalas felszerelést a parti horgászok és ez az a legkorábbi időpont, amikor csónakba (vagy egyéb vízi járműre) szállhatnak az ilyen felszereléssel rendelkező sporttársak!

Ahogyan ezt már korábban honlapunkon megírtuk, mivel idén április utolsó két napja hétvégére esik, a süllő, a balin, a sügér és a csuka tilalma is április 28-án éjfélig tart. Ezzel összhangban a Balatoni Horgászrend 32. pontjában leírt ragadozós tilalom és a 33. pontban leírt csónakos tilalom is a felsorolt ragadozók tilalmával együtt ér véget. Így tehát a „ragadozós szezon” április 29-én 00:01 perckor veszi kezdetét.

Tavaly sajnos többen vesztették el azért az engedélyüket, mert már éjfél előtt csónakba szálltak a műcsalis és/vagy csalihalas felszerelésükkel, illetve akadtak olyanok, akik partról dobták be ragadozós felszerelésüket idő előtt. Ezért kérünk Mindenkit, hogy kiemelten figyeljen az időzítésre!

Szintén gyakori szabályszegés volt tavaly a sárga bójákkal kijelölt kíméleti területek megsértése!

A kihelyezett süllőfészkeinkről már sokszor esett szó, honlapunkon is megtalálható leírásuk, de most külön térképes ábrákon jelölve is bemutatjuk őket – lásd alább!

Helyszínenként 6 db, nagy sárga bója jelöli azt a hajózás elől elzárt téglalap alakú területet, ahol a Balatoni Horgászrend 44. pontja szerint tilos horgászni, behajózni, vagy akár kívülről bedobni is.

Akik ezt mégis megsértik, egyrészt vízi közlekedési szabályt szegnek, amelyért jelentős pénzbírságra számíthatnak, másrészt a horgászrend megszegése miatt bevonjuk halfogásra jogosító okmányaikat!

Szeretnénk felhívni a figyelmet még a naponta elvihető 3 db süllőre, melyből a 70 cm-t elérő vagy meghaladó példány napi 1 db lehet, illetve a Horgászrend 22. pontjára, amely az idei évtől újdonságként előírja, hogy a „fogási napló pontos vezetése kötelező! A beírt tömeg (kg) értékek pontosságáért a horgász felelős. A beírt és a valós tömeg közötti eltérés esetén a területi jegy bevonásra kerülhet! Az 5 kg-ot elérő vagy meghaladó fogassüllő kg értékét a beírással egyidőben kötelező bekarikázni az éves kvóta egyértelmű nyomon követhetősége érdekében.”

 

Kérjük, hogy amennyiben szabálytalanságot tapasztalnak, jelezzék azt a halőri bejelentőn!

 

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket használunk. Adatkezelési tájékoztató