Éves összesítő a nagy kárókatona-gyérítéséről a Balatonon és vízrendszerén

2023. január 13.

A tavalyi évben összesen 1808 darab nagy kárókatonát lőttek ki Társaságunk dolgozói a Balaton-körül engedélyezett helyszíneken, valamint a kezelésünkben lévő tógazdaságokban.

A Balaton partvonalán tavaly még csak 4 helyszínen kaptunk engedélyt az illetékes természetvédelmi hatóságtól. Ezeken a helyeken a vonuló madarakat a téli időszakban lőjjük november 1. és március 31. között. A fenti összesített számból 218 db volt, amit a Balaton-parton sikerült elejteni, a többi 1590 db-ot a tógazdaságainkban, ahol egész éven át van lehetőségünk gyéríteni.

Az éves kilövési számok így alakultak az utóbbi években:

A 2021-ről 2022-re történt csökkenés oka, hogy sajnos a tógazdaságainkban kilövésre engedélyezett éves kvótánkat is csökkentették. Ugyanakkor jó hír, hogy a Balatonon már nem csak az idézett 4 helyszínen, hanem a teljes partvonalon megkaptuk az engedélyt a kilövés lehetőségére, a nyílt vízről viszont továbbra sincs lehetőségünk lőni.

A gyérítéseket folyamatosan végezzük, az ezzel kapcsolatos információkat, jelzéseket kérjük hivatalos elérhetőségeinkre (lehetőleg e-mailben) legyen szívesek elküldeni. Egyúttal szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a kis kárókatona védett faj, amelyre nincs lehetőség kilövési engedélyt adni – előfordult, hogy a horgásztársak ezen faj csapatait jelezték számunkra.

A kárókatona problémaköréről és a gyérítési munkáról részletes előadást tartott Fodor Ferenc kollégánk a VIII. Balatoni Horgász Konferencián, amely ezen a linken visszanézhető:

https://www.facebook.com/balatonihal/videos/1451736425317032

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket használunk. Adatkezelési tájékoztató