MAHOP-2.2.1-2016-2018-00078

Kedvezményezett neve: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Projekt címe: Varászlói Tógazdaság eszközparkjának - a termelői infrastruktúra hatékonyságának érdekében történő - komplex fejlesztése

 

Szerződött támogatás összege: 52 174 195 Ft

A támogatás mértéke: 50%

 

A projekt tartalmának rövid bemutatása: Társaságunk 2018 évben kezdett gazdálkodni a Varászlói tógazdaságon. A halastavak, töltések, telelők műszaki állapota, az épületek állaga nagyon leromlott. A korábbi hasznosító nem fordított pénzt sem az állagmegóvásra, se pedig fejlesztésekre. A termelés szempontjából halaszthatatlan felújításokat 2018 évben saját forrásból részben elvégeztük, azonban a tógazdaság teljes korszerűsítéséhez, és a termelő infrastruktúra fejlesztéséhez elengedhetetlen a pályázati forrás igénybe vétele.

Jelenleg egyik legnagyobb problémánk, mely a haltermelés sikerességének egyik sarkalatos pontját érinti, a takarmányozás. A takarmány rakodása jelenleg zsákolással történik, mely jelentős idő-, és élőmunka igénnyel társul. A zsákolást szeretnénk kiváltani, és megfelelő gépesítéssel kevesebb fizikai munkával elvégezni rövidebb idő alatt. A takarmány tópartra történő szállítását megbízható, korszerű szállító járművel szeretnénk megoldani a jövőben. A takarmány tóba történő kijuttatását a tó területének függvényében 3 tonna kapacitású önürítős etetőhajókkal szeretnénk megoldani, növelve ezzel a termelés hatékonyságát.

A tavak műszaki állapotának javításához, és a halágyakban évek alatt felgyülemlett iszap eltávolításához egy korszerű hosszú gémes lánctalpas kotrógép beszerzését terveztük. Jelenleg 2 fő munkavállalónk is rendelkezik a gép kezeléséhez szükséges képesítéssel.

A halak lehalászásakor jelentkező stressz mértéknek csökkentéséhez szükséges egy a halak kiemelésére alkalmas szákkal ellátott forgó rakodó gép beszerzése, mivel a jelenlegi sokszor meghibásodik és munkavédelmi szempontból is kifogásolható az állapota. 

A meglévő termelői és telepi infrastruktúrát egy komplex vagyonvédelmi rendszer kiépítésével kívánjuk hatékonyabban megőrizni.

 

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.06.30.

 

Projekt azonosító száma: MAHOP-2.2.1-2016-2018-00078

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket használunk. Adatkezelési tájékoztató