Balatoni időjárás
+15°
2021. November 26. 16:37:12 Elindult a halszállító kamion Balatonkenesére: Várhatóan 4 óra múlva 746 kg egynyaras süllőt fogunk telepíteni a helyi HE kikötőjében.2021. November 26. 14:31:05 Elindult a halszállító kamion Balatonkenesére: Várhatóan 4 óra múlva 746 kg egynyaras süllőt fogunk telepíteni a helyi HE kikötőjében.2021. November 26. 09:16:29 Elindult a halszállító kamion Balatonkenesére: Várhatóan 4 óra múlva 746 kg egynyaras süllőt fogunk telepíteni a helyi HE kikötőjében.2021. November 25. 13:32:40 Elindult a halszállító autó Balatonlellére: Várhatóan 45 perc múlva 6710 kg két és háromnyaras pontyot fogunk telepíteni a kikötő mólón.2021. November 25. 13:31:13 Elindult a halszállító autó Balatonakaliba: Várhatóan 1 óra 45 perc múlva 6630 kg két és háromnyaras pontyot fogunk telepíteni a kempingben.2021. November 24. 14:06:26 Elindult a halszállító autó Balatonakaliba: Várhatóan 1 óra 45 perc múlva 6630 kg két és háromnyaras pontyot fogunk telepíteni a kempingben.2021. November 23. 15:06:53 Elindult a mai második földvári fuvar: Várhatóan 45 perc múlva 1850 kg kétnyaras pontyot fogunk telepíteni a Nyugati strandon.2021. November 23. 15:06:10 Elindult a halszállító autó Balatonföldvárra: Várhatóan 45 perc múlva 3210 kg háromnyaras pontyot fogunk telepíteni a Nyugati strandon.2021. November 22. 15:03:28 Elindult a mai második földvári fuvar: Várhatóan 1 óra múlva 3660 kg kétnyaras pontyot fogunk telepíteni a Nyugati strandon.2021. November 22. 15:02:34 Elindult a halszállító autó Balatonföldvárra: Várhatóan 1 óra múlva 2740 kg háromnyaras pontyot fogunk telepíteni a Nyugati strandon.

Behúzós, (behordós) horgászat szabályai a Balatonon

 

A Balatonra behúzós (7 napos, 72 órás) területi jegyet váltott horgász köteles betartani a Balatoni Horgászrend rendelkezéseit, továbbá annak 36. pontja értelmében a továbbiakban részletezett szabályozást. E szabályzat megsértése a Balatoni Horgászrend megsértésének minősül és a területi jegy bevonását, valamint a területi jegy váltásától való eltiltást vonhatja maga után. Célunk, hogy a behúzós (bojlis) horgászat rendezett, szabályozott keretek közé helyezésével az eddigieknél sokkal hatásosabb módon tudjuk megvédeni a tó különleges természeti értékkel bíró nagytestű pontyállományát, és lehetőség szerint a legnagyobb mértékben legyünk képesek felszámolni a nagy pontyok elvándorlását, piaci értékesítését. Ehhez közös összefogás szükséges a szektor horgászaival, és közösen gondolkodva igyekeztünk kialakítani a módszer gyakorlásának részleteit.

 

1.     Általános rendelkezések:

 

1.1. A behúzós (behordós) horgászat célja a békés halak kifogása, lemérése, lefényképezése, majd kíméletes visszabocsátása.


1.2. Behúzásnak, behordásnak minősül az a horgászmódszer, amelynek során a horog és a horgászbot közötti távolság nem kizárólag a dobás ereje által alakul ki, tehát ha a horgász a szereléket eszköz használatával (pl. csónak, etetőhajó, egyéb megengedett jármű), vagy a vízben begyalogolva, beúszva juttatja el a horgászhelyre. Szintén behúzásnak minősül a vízben történő begyalogolással, majd dobással bejuttatott végszerelékkel való horgászat mindaddig, míg a Balaton átlag vízállása 80 cm felett van (www.hydroinfo.hu


1.3.  A fenti elv alapján a behúzós horgász jeggyel rendelkező horgász köteles minden megfogott hal esetében betartani a kíméletes bánásmód szabályait (ld. 3. pont).

 

1.4. Behúzós horgászatra területileg három esetben van lehetőség:

 

1.4.1. Vízparti ingatlant birtokló vagy üzemeltető szervezetek (pl.: kempingek, önkormányzatok) a saját partszakaszukon kijelölhetnek behúzós horgászhelyet, amelyekre a boiliebalaton.hu főoldaláról elérhető helyfoglalásos rendszerében is, vagy közvetlenül a tulajdonosnál/üzemeltetőnél lehet időpontot foglalni. A foglalás rendszere itt teljesen nyílt, bárki számára elérhető.

 

1.4.2. A vízparti magáningatlanokon is van lehetőség behúzva horgászni, amennyiben a horgász érvényes területi jeggyel és bejelentkezéssel rendelkezik.

 

1.4.3. A teljesen szabad vízparti közterületeken is van lehetőség behúzós horgászatra a fürdési szezonon kívül. Itt fontos, hogy a helyeket a horgász nem előre foglalja le. A korábban is meglévő etika szerint bárki leülhet egy szabad partszakaszon horgászni. De onnantól kezdve, hogy leült, más horgász már nem tudja a helyet elfoglalni, csak ha befejezte a horgászatot. A behúzós horgászat helyének és idejének bejelentési kötelezettsége itt is fennáll, de csak a hely elfoglalását követően. Természetesen ezeken a helyeken a horgász a felelős, hogy megfeleljen a köztisztasági, higiéniai előírásoknak. A területen való életvitelszerű tartózkodás (sátorozás, egyéb szabadban alvás) lehetőségeiről a közterület fenntartójától kell tájékozódni és az általa megszabott feltételeket be kell tartani.

1.5. A behúzós horgászat a szabad vízparti közterületeken (nyílt strandokon) jégvesztétől május 31.-ig, illetve szeptember 15.-től jégbeálltáig 00:00-24:00 óráig engedélyezett.

 

1.6. A foglalható behúzós horgászhelyek területhasználati rendjének megsértése a balatoni horgászrend megsértésének minősül.

 

1.7. A 7 napos területi jegy a bejelentkezés időpontjától számított 168. óra végéig érvényes. A bejelentkezés kezdő időpontja a jegy érvényességi idejének első napján, vagy azt 1 nappal megelőzően adható meg. Pl.: március 1-én 13:00-kor vásárol a horgász egy 7 napos behúzós jegyet, amely 7 naptári napon át, március 2-3-4-5-6-7-8-án érvényes. Ez esetben a horgász megteheti, hogy a bejelentkezését március 1-én 14:00-tól megkezdi. Ekkor a jegyének érvényessége március 1. 14:00-tól március 8. 14:00-ig tart.

1.8. A behúzós horgásznak, a horgászat megkezdése előtt kötelessége bejelentkezni. Horgászat megkezdésének tekintendő a bójázás, és az etetés is. A bejelentkezéssel a vízparton ténylegesen eltöltött időszakot kell megjelölni, mely minimum 1, maximum 8 nap lehet.

 

1.9. A lefoglalt horgászhelyhez tartozó területen az érvényes foglalás idejére sátor felállítása, vagy lakókocsi telepítése engedélyezett, amennyiben a terület tulajdonosa/fenntartója ahhoz hozzájárul.

 

1.10. A behúzós horgász, a bejelentkezés időtartama alatt (behúzva) megfogott őshonos halakat köteles a Balatonba visszaengedni. A bejelentkezés időtartamán kívül fogott halat a bejelentkezés időtartama alatt a horgászhelyen tartani TILOS!

 

1.11. Érvényes bejelentkezéssel, behúzásra feljogosító területi horgászjeggyel rendelkező horgász akkor sem tarthat meg őshonos halat, ha normál területi jeggyel is rendelkezik.

 

1.12. 20 kg-ot elérő vagy meghaladó tömegű ponty kifogása esetén az alábbiak szerint kötelező eljárni:

 

jelentse a fogást, majd tárolja be a halat kollégánk megérkezéséig:
- HA rendelkezik úszó mérlegelővel, és megoldható a hal sérülésmentes tárolása (a hullámzás nem veri kövekhez, egyéb tárgyakhoz). Munkanapokon 08:00-16:00 között: a 06 20 4582044 számot kérjük hívni. Ezen időszakon kívül pedig kérjük ugyanezen számra sms-t küldeni. Ha fél órán belül nem jelzünk vissza, kérjük az alábbi pont szerint eljárni. (Ha balatoni abszolút rekordról lenne szó, mindenképp várja meg kollégánk visszajelzését.)

- HA a fenti körülmények nem állnak rendelkezésre, gyors fotózást és mérlegelést követően köteles a halat a lehető legrövidebb időn belül visszaengedni a Balatonba. Ebben az esetben kérjük a hal mindkét oldalát lefotózni és a képeket, a pontos súlyt, valamint a fogás helyét és idejét (dátum, óra, perc) a hamvasimiklos@balatonihal.hu e-mail címre elküldeni.   


1.13. A hatályos Hhvtv. értelmében a megfogott, nem őshonos halfajokat nem szabad visszaengedni a Balatonba. Amennyiben ilyen hal (amur) kerül horogra, és azt a horgász nem kívánja megtartani, jelezze Társaságunk felé (+36303503333), gondoskodunk annak elszállításáról.

 

2.     A behúzós horgászat szabályai:

 

2.1. A horgász 2 bottal, szerelékenként (botonként) egy darab, egy ágú horoggal horgászhat. A hajszálelőkés, élettelen csali-felkínálása kötelező irányelv.

 

2.2. 18. évét be nem töltött horgász kizárólag felnőtt felügyelete mellett horgászhat behúzós módszerrel.

2.3. Április 1. – április 30. közötti időszakban érvényes bejelentkezéssel, valamint behúzásra feljogosító engedély megléte esetén a behúzós horgász a Balatoni Horgászrend 6. pontja alól (csónakos tilalom) felmentést kap. Ebben az időszakban a vízen tartózkodás az alábbi esetekben engedélyezett:

 

a)               a hal fárasztása, visszaengedése,

 

b)              a horgászhely etetése,

 

c)               helykeresés, vagy a szerelék behúzása.

 

2.4. Tilos az etetőhajó alkalmazása, kivéve a behúzásra feljogosító horgászjegyet váltott horgász esetében, amennyiben érvényes bejelentkezéssel rendelkezik.

 

2.5. Fonott főzsinórok használata tilos! Fonott (kagylóálló) előtétzsinór maximálisan 20 méteres hosszúságban használható. Leadcore (ólombetétes kagylóálló zsinór) maximum 1 méteres hosszúságban használható!

 

2.6. Elhagyós szerelék esetén ólomsúly használata tilos!

 

2.7. A leakadt végszereléket a behúzós horgász köteles megpróbálni kiszabadítani, vagy ha ez nem sikerül, az akadás helyéhez a lehető legközelebb elvágni amennyiben az időjárási körülmények ezt megengedik.

2.8. Szonár használata a Hhvtv. szabályozása szerint engedélyezett.

 

2.9. Kizárólag elektromos csónakmotor használata engedélyezett.

 

2.10. Horgászni kizárólag a foglaláshoz tartozó, kijelölt horgászhelyen belül lehet.

 

2.11. A felszerelések a partvonalra merőlegesen vethetők be, oldalra eltérni csak a kijelölt horgászhely által határolt területen belül, a többi horgász zavarása nélkül lehet.

 

2.12. Horgászonként 2 db dőlőbója használható, amelyet napnyugtától napkeltéig ki kell világítani!

 

2.13. A behúzós horgászok a szabad vízparti közterületeken (nyílt strandokon) egymás mellé közvetlenül nem táborozhatnak le. A dőlőbója körül 40 méteres sugarú körben, illetve a bója és a part által határolt 80 méter széles területen más behúzós horgász nem horgászhat. Legközelebb, oldalirányba 40 méterre lehet a következő behúzós horgász annak érdekében, hogy parti dobós módszert alkalmazó is tudjon horgászni. A magánterületeken (kempingek, vízparti ingatlanok) a helyi területhasználati szabályzatnak megfelelően ülhetnek le egymás mellett.

 

2.14. A felszerelés bejuttatása partról történő bedobással, vízbe gyaloglós behordással, etetőhajóval vagy csónakkal történő behordással történhet.

 

2.15. A felszerelés bejuttatásának maximális távolsága a horgászhely partvonalától mért 350 méter a Balatonfűzfői Horgász Egyesület kikötőjétől nyugati irányba Keszthelyig, a BHNP Zrt. kikötőjéig, a fennmaradó partszakaszokon 450 m.

 

2.16. A bevetett horgászbotokat őrizetlenül hagyni, illetve felügyeletüket másra bízni TILOS! Őrzött, felügyelt felszerelésnek minősülnek a következő esetek:

 

a) A horgász a felszerelésének 50 méteres körzetében tartózkodik és a kapásjelző által közvetített jelzésre haladéktalanul reagálva megkezdheti a hal fárasztását;

 

b) A horgász a vízen tartózkodik, amelynek célja a hal fárasztása, visszaengedése, a horgászhely etetése, vagy (arra feljogosító jegy esetében) a szerelék behúzása.

 

2.17. A Balaton teljes medre vízi út - hajózásra alkalmas vízterület. Ezt szem előtt tartva a horgász kártérítési igénnyel nem élhet a vízijármű vezetőjének irányába, amennyiben a felszerelésében, a vízijármű közlekedéséből eredeztethetően bárminemű kára keletkezik. A horgásznak - különös tekintettel a behúzós horgásznak – az elérhető technikai megoldások (például különböző zsinórsüllyesztők) alkalmazásával a felszerelésében keletkező kár lehetősége minimalizálható.

 

2.18. A bojlis versenyek ideje alatt - a Balaton teljes területén – behúzva horgászni, a versenyzők kivételével más horgásznak TILOS! A versenyek időpontjairól a www.ibcc.hu, www.balatonibojlisverseny.hu, www.boiliebalaton.hu oldalakon tájékozódhatnak.

 

3.     A kíméletes bánásmód szabályai:

 

3.1. Őshonos halat elvinni, betárolni TILOS! A betárolás tiltása az éjszakai időszakra is vonatkozik!

 

3.2. A halakkal való kíméletes bánásmód elvén a kifogott halat fényképezés és mérés után azonnal, kíméletesen vissza kell engedni a vízbe!

 

3.3. A kíméletes horgászmódszer gyakorlásának érdekében az alábbi eszközök megléte és használata kötelező:

 

a) Jó minőségű, vastagon párnázott, vízhatlan anyagból készült merev oldalfallal rendelkező matrac, azaz „pontybölcső”. (A halak elhelyezésére az említett eszközt megnedvesítve kötelező használni!)

 

b) Sűrű szövésű, min. 90 x 90 cm-es merítőháló

 

3.4. A csónakból történő fárasztást követően a fogott pontyot fotózás céljából a partra szállítani az alábbi módokon szabad:

 

c) A horogszabadítás után a pontyot a szákkal együtt a vízben hagyva szabad vontatni, olyan módon, hogy a hal feje a haladási irányba nézzen.

 

d) A horogszabadítás után a pontyot a szákból merev falú matracra fektetve és azt folyamatosan friss vízzel locsolva szabad szállítani.

A fenti módon partra juttatott pontyot gyors fotózás és esetleges mérlegelést követően haladéktalanul köteles a horgász kíméletesen visszaengedni a vízbe.

 

3.5. Ha a behúzós jegyet váltott horgász a pontyon kívül más őshonos faj egyedét fárasztja ki csónakjából (pl: harcsa, csuka, süllő) a horogszabadítást követően azonnal köteles azt visszaengedni, az ilyen hal partra szállítása tilos!

 

3.6. A kifogott halak megjelölése, csonkítása TILOS! A horgász gondatlanságából adódó halpusztulás esetén a vízterület kezelője kártérítési igénnyel élhet az elpusztult hal értékében. A kifogott halat kizárólag a Társaság arra illetékes szakembere jelölheti meg a szokásos haljelölési módszerrel annak érdekében, hogy későbbi kifogás esetén információt kaphassunk a hal vándorlásáról és növekedéséről.

 

3.7. A kifogott halakról készült fényképek megjelenítésére mód van a www.boiliebalaton.hu honlapon, a balatoni ponty-arcképcsarnokban. Kérjük a horgásztársakat, hogy a 10 kg-ot meghaladó testtömegű halakról készített felvételeiket lehetőség szerint küldjék meg Társaságunk számára az ugyfelszolgalat@balatonihal.hu e-mail címre, a feltöltésről gondoskodunk!


A behúzós balatoni horgászjegyben nem szabályozott kérdésekben a mindenkori általános balatoni horgászrend rendelkezik, illetve a fenti szabály szerint horgászóknak az Amatőr Bojlisok Klubja által közzétett Etikai Kódexben foglaltakat tartjuk irányadónak.


A horgászrend 2021. február 1-jén lép hatályba.