Felemás eredmény a „horgász ünnepen”

2014. Május 05. 16:55:00
Május 1-jét nagyon sok horgász várta izgatottan, hiszen a csónakos tilalom mellett ekkor ért véget a legnépszerűbb ragadozó halaink tilalmi ideje is. Az idén a megszokottól korábban jött erős felmelegedés hatására már nem volt jelentős számú süllő az akadókon, ennek ellenére helyenként szép fogásokról számoltak be a horgászok.

A süllő tilalom végeztével a csónakos horgászok zöme abban bízva száll vízre, hogy a balatoni akadókon a hím süllők még a korábban lezajlott ívás helyszínén tartózkodnak. Ez egy átlagos időjárású évben így is szokott lenni, és az ívás után nagy étvággyal táplálkozó halak könnyedén horogra csalhatóak. Idén tavasszal azonban nem beszélhettünk átlagos időjárásról, a korán megjött felmelegedés miatt az egész természet két-három héttel korábban produkálta szokott jelenségeit. Március 25-én már süllőikrával teli fészkekről adtunk fényképes beszámolót honlapunkon, április 13-án pedig észleltük az első csapat ívó dévérkeszeget a part menti kövezésen. Ezen jelekből ítélve a vizet ismerő horgászok már sejtették, hogy idén május 1-jén nem kell kiemelkedő süllőfogásban bízniuk. Persze mindettől függetlenül engem is vízen ért a hajnal, hiszen május első napjait több balatoni pergető horgásztársamhoz hasonlóan én is az év leginkább várt „ünnepeként” élem meg ifjú horgász korom óta.

Két vendégemmel egészen korán érkeztünk meg a „kőre”, még épphogy derengett valami kis pirosság a sötét ég alatt, mikor letettem a horgonyt a „tuti” helyen. Peti barátom a korábbi évek emlékei nyomán viccesen jegyezte meg: „Gábor, rossz helyre hoztál, nem volt kapásom az első dobásra!” Igyekeztem hamar megcáfolni kételyét, ami számomra is meglepően jól sikerült, hiszen néhány dobás múlva kapást észleltem, majd a bevágást komolyabb húzás és fejrázások sora követte. Ilyentájt ritkán akad horogra szebb süllő, a 80 dekás átlagra számítva igazán kellemes meglepetést okozott a 4 kiló feletti fogas kézbe vétele.

Ekkor kissé megnyugodtunk: van még süllő a kövön! Volt is, ha nem is abban a mennyiségben, ahogyan a korábbi években megszokhattuk. Ezen persze egy cseppet sem csodálkoztunk, a part mentén már a küsz is ívásra készülődött, a süllők java minden bizonnyal már rájuk fente fogait. A napot végül mégis elégedetten nyugtáztuk, hiszen mindnyájunk horgára jutott néhány süllőcske, és ezt a Balaton nyugati medencéjének akadóin horgászó ismerősök nem mindenütt mondhatták el magukról, ők többnyire akciódús balinozással vigasztalódtak. Az átvonuló záporok-zivatarok közepette azért még sikerült 2-án és 3-án is nyakon csípni néhány „egyensüllőt”.

A kapófognyomok mutatják: nem is olyan rég még kemény harc folyt a legjobb ívóhelyekért

Kifejezett örömömre szolgált, hogy a horgászok többsége a kissé szerényebb zsákmányt eredményező rendkívüli időjárásnak meglátta a pozitív hozadékát is: minden bizonnyal a korai ívás és a csónakos tilalom miatti zavartalan fészekőrzés kiemelkedően magas ivadékhozamot produkált, amelynek profitja évek múltán a mi horgainkon fog lecsapódni!

Nagy Gábor

Az alábbi 6,8 kg-os fogas is a hétvégén került horogra. A fotóra kattintva galéria nyílik, ahova az elmúlt hétvége ragadozó fogásainak képeiből válogattunk. Ez úton is köszönjük a horgászoknak a beküldött fotókat!