Beszámoló a Balatoni Pergető Kupáról

2016. Július 04. 14:18:51
Múlt szombaton a fonyódi akadó területén zajlott a Somogy Megyei Pergető Bajnokság első fordulója, a Balatoni Pergető Kupa. A 20 induló csapatot nagyszerű időjárás fogadta és a zsákmányra sem lehetett panasz.

A csónakos, páros pergető verseny szabályai szerint minden ragadozó hal mérésre került, de a méretes halak kaptak plusz 10 pontot - ezzel igyekeztünk ösztönözni a versenyzőket, hogy méretes halakra horgásszanak. A reggeli bundáskenyér elfogyasztása után szállt csónakokba a mezőny és reggel 7:00-tól indult a horgászat. A verseny első óráiban több szép balin is horogra került, de volt aki már ekkor is a süllőket, kősüllőket kergette. A legnagyobb hal is a hajnali órákban esett, amely egy gyönyörű, 79 cm-es fogas volt. Ahogy a nap feljebb jött és a balinok rabló kedve alább hagyott, a teljes mezőny a plasztikcsalikat húzta a tüskéshátúakat remélve. Érdekesség, hogy a "Harcsavadász Kft" mindkét tagja fogott 1-1 szép csukát, de más csapatoknak is jutott a horgára a krokodilképű ragadozóból, de nekik nem volt szerencséjük: az éles fogak elmetszették a zsinórt.  A verseny vége felé köszönt volna be a slusszpoén, de a Doiyo 2-es csapatának csaliját választó bő 10 kg-os harcsa a szákolás előtt meglépett - kipattant a szájából a gumihal horga. Nekik azonban erre a halra már nem is volt szükségük, hiszen nagyszerű teljesítménnyel, balint, süllőt és kősüllőt is fogva, 329 ponttal nyerték a versenyt! Második helyezést ért el a "Pergető Szakkör" 283 ponttal, míg a harmadik helyre a "Belvárosi Nyavalyások" futottak be 274 pontot érő darabos kősüllőiknek köszönhetően. Utóbbiaknak már kijárt a dobogó, hiszen a közelmúlt versenyein több alkalommal is csak hajszál hiányzott hozzá.

A díjazottak éves balatoni területi jegyeket, egyedi érmeket és Mike József kézműves mester által készített kerámia díjakat nyertek. Minden induló gazdagodott egy Mata wobblerrel és egy "Balatoni Pergetőhorgászok" pólóval.

Összességében elmondhatjuk, hogy ismét sikerült egy eredményes, baráti hangulatú versenyt rendezni, amelyre jövőre is várjuk a Kedves Horgásztársakat!
A Somogy Megyei Pergető Bajnokság következő két fordulóját november 5-én a Desedán és november 6-án Bugaszegen tartják. Az összetett versenyben azon csapatok vesznek részt, akik mindhárom fordulóban elindulnak. Az ezúttal halat nem fogó csapatok a 16. és 20. helyezés átlagát adó 18-as helyezési számot kapták.

Az alábbiakban a fogásokról készült képek, majd a díjazottak és nyereményeik, végül pedig a részletes eredménylista tekinthetők meg: