Újabb vitorlásos süllőhorgász bukott meg a hétvégén

2020. Július 20. 14:56:32
A törvénysértő horgász 07.18-án 6 db süllőt fogott, amellyel egyrészt megsértette a darabszám-korlátozást, másrészt mivel a halakat a fogási naplójába nem vezette be, jogosulatlanul kísérelte meg hazavinni őket.

Társaságunk halőrei rendszeres megfigyelés után kezdeményeztek ellenőrzést múlt szombaton éjjel egy vitorlás hajó kikötését követően a balatonszemesi mólón. Két fő a hajóról leszállva a csomagokat cipelte, amikor halőreink odaléptek hozzájuk és megkezdték a hivatalos intézkedést. A csomagokból 6 db süllő került elő, miközben hátra szóltak a harmadik társukhoz, a fogási naplók után kérdezve. Minden jel arra utalt, hogy a hajón maradt horgász utólag igyekszik bevésni a halakat, de kollégáink gyors reagálása megakadályozta ezt. A három férfi állítása szerint csak kettejük horgászott, közülük H. F. mind a hat süllő fogását (és így be nem írását) magára vállalta.

Tettéért Társaságunk feljelenti a lakóhely szerint illetékes kormányhivatalnál, mint halgazdálkodási hatóságnál. A hatóság várhatóan halvédelmi bírságra ítéli majd és kb. 6-12 hónapra bevonja az állami horgászjegyét. Ezen felül mivel az alábbi, kirívó szabályszegéseket követte el, Társaságunk a Balatoni Horgászrend 3. pontja értelmében várhatóan 5 évre eltiltja a balatoni területi jegy váltástól.

Cselekmény

Területi jegy váltástól való eltiltás

Darabszám-korlátozás megsértése:

1-5 év

 A fogási napló vezetési szabályainak megsértése (beírt adatok meghamisítása, változtatása, egy, vagy több hal beírásának elmulasztása)

1-3 év