Tilalmak és korlátozások – május

2020. Április 29. 21:19:18
Májusban véget ér a csónakos tilalom, szabadul a süllő, a balin és a sügér, azonban továbbra is tart még a kősüllő tilalma! Továbbá figyelnünk kell még a gardára, a harcsára, a compóra és egyes helyeken a pontyra is!

Május 1-jén 00:01-től szabad először kihajózni ragadozóhalas felszereléssel a balatoni kikötőkből. (Bár részlegesen feloldottuk a csónakos tilalmat, az csak békés halakra és csak a partközeli sávra szólt!)

Ahogyan erre már korábban többször is felhívtuk a figyelmet, kérjük ügyeljenek rá, hogy a járványhelyzet miatt egy horgászhelyen, valamint egy vízi járműben csak egy háztartásban élők tartózkodjanak együtt! Ezen korlátozás várhatóan a veszélyhelyzet végéig érvényben lesz, és a vízi rendőrség ellenőrzi majd betartását a horgászok lakcímkártyája alapján!

Május 1-től felszabadul a süllő, a balin és a sügér fajlagos tilalmi ideje, azonban felhívjuk a ragadozóhal-horgászok figyelmét, hogy a kősüllőre továbbra is tilalom van, egészen június végéig!

Ahogyan korábban már megírtuk, a pontytilalom idén is feloldásra került, azonban nem vonatkozik a feloldás a Keleti-Bozót-csatornára, a Nyugati-övcsatornára, a Cigány-csatornára és a Kis-Balatonra! Az említett befolyók felső szakaszain a Balatoni Horgászrend 7. pontja szerinti általános tilalmak betartására is figyelni kell még!

Sajnos sok horgász hajlamos megfeledkezni a garda fajlagos tilalmi időszakáról, amely május végéig tart!

Május 4. – június 15. között van érvényben a harcsa és a compó tilalmi ideje. Itt fontos megjegyezni, hogy a Balatonon helyi szabály, hogy a harcsa fogási tilalma minden méretre vonatkozik! Az említett tilalmi idők ezen az oldalon megtekinthetőek!

 

Kérjük, hogy a májusban részben vagy egészben tilalmas fajok (harcsa, compó, garda, kősüllő és a nevezett helyeken a ponty!) esetében tartsák tiszteletben a Balatoni Horgászrend 8. pontját, tehát az adott tilalmas fajra célzottan ne horgásszanak, ha pedig ismétlődően horogra akad, váltsanak horgászmódszert, vagy horgászhelyet!

 

Többen is kérdezték, hogy a Tihany térségében elkészült 8 új műakadón szabad-e horgászni május 1-től? Az új műakadókon nem rendelünk el tilalmat, azonban azokat a hajózási hatóság előírásai szerint sárga bójákkal jelölnünk kell a hajózás szereplői számára a balesetek megelőzésének érdekében. Ezen jelölés ideiglenes, amint az erre a célra készülő kardinális jelek elkészülnek, a bójákat el fogjuk távolítani. A Balatoni Horgászrend 43. pontjában említett kíméleti területek listája itt elérhető, ezen szándékosan nem tüntettük fel az új műakadókat.