Tilalmak és korlátozások – február

2020. Január 29. 13:42:19
Február 3-tól kezdődik a csuka fajlagos fogási tilalmi időszaka! Hétfőtől tehát nem csak megtartani tilos a csukát, de célzottan rá horgászni is!

A tavalyi év halőrzési tapasztalatai azt mutatták,  sok horgásztársunk feledkezik meg az állami horgászjegyen és a balatoni területi jegyen lévő információk alapos átolvasásáról.

Ezért igyekszünk online felületeinken is felhívni a figyelmet az aktuális szabályokra, tilalmakra.

Látván a néhány posztunk kapcsán írt hozzászólásokat, szeretnénk kiemelni, hogy alapvetően nem a figyelmes és mindent tökéletesen ismerő horgásztársainknak szólnak tájékoztató írásaink, hanem azoknak, akik néha kicsit figyelmetlenek, vagy a kiolvadó Balaton elcsábítja őket…

Esetleg később, az év során felejtik el azt, hogy a Balatonon van néhány, az országos szabályoktól szigorúbb előírás.
Tehát Kedves Horgásztársak: a csuka fajlagos fogási tilalmi ideje 2020. évben február 3-tól, március 31-ig tart!


A tilalom kezdő időpontja azért csúszik, mert az első két nap hétvégére esik. A február hónapban ragadozó halra horgászni indulók figyelmét külön fel szeretnénk hívni a Balatoni Horgászrend 8. pontjára:

"TILOS célzottan olyan halra horgászni, amely méreten aluli (méretkorlátozás alá eső, de azt el nem érő hal) vagy amelynek fogási tilalmi ideje a horgászat időpontjában érvényben van, még akkor is, ha a horgász visszaengedi a halat. Ha véletlenül ismétlődően ilyen hal akad horogra, akkor a horgász módszert és/vagy horgászhelyet köteles váltani."

Ha pl. sügérezés közben véletlenül csuka akad horogra februárban, az a helyes eljárás, ha békén hagyjuk a területet, mert jó eséllyel ívóhelyről van szó. Ha a halőr azt tapasztalja, hogy ismételt csukafogás után sem változtat a horgász módszert vagy helyet (nem két lépésről van szó), akkor ezért bevonhatja a területi jegyét.
Kérjük a szabályozás megértését, a cél nem a horgászok megbüntetése, hanem a zavartalan ívás garantálása. Sajnos már több esetben felmerült, hogy az ívási időben tapasztalható etikátlan magatartás miatt a márciusi általános ragadozóhalas tilalmat terjesszük ki 2-3 egész hónapra. Ezt csak szabálytisztelő, felelős hozzáállással kerülhetjük el!