Részlegesen feloldjuk az áprilisi csónakos tilalmat!

2020. Április 01. 10:24:08
FIGYELEM! Az alábbi közérdekű közlemény horgászrendi enyhítést tartalmaz, érdemes elolvasni minden balatoni horgásznak! 

Kedves Horgásztársak!

 

Mint ahogyan azt már a koronavírus járvány miatt elrendelt kijárási korlátozás kapcsán a MOHOSZ és Társaságunk oldalán is olvashatták, horgászni továbbra is engedélyezett, de szigorú feltételek mellett. A korlátozások legfőbb célja, hogy a horgászok a lehető legkisebb mértékben érintkezhessenek egymással. Úgy gondoljuk, hogy ezen elv leginkább az egyéni csónakos horgászat során valósul meg. Ezért úgy döntöttünk, hogy az idei évben enyhítünk a Balatoni Horgászrend 6. pontjában kifejtett áprilisi csónakos tilalom megfogalmazásán. Az új szabályozás értelmében nem csak a Balaton északi, de már a déli oldalának partközeli sávjában is engedélyezzük a csónakos horgászatot, azonban továbbra is kizárólag békés halakra. Javasoljuk, hogy aki megteheti, az lehetőleg csónakból horgásszon! A vízpartig tartó utazás során, majd a csónakban vagy a horgászhelyen egyedül, de legfeljebb közös háztartásban élővel tartózkodjanak!


A Balatoni Horgászrend 6. pontjának 2020. évre módosított verziója tehát így szól:

 

Április 1. – április 30. közötti időben vízi járműről (vitorlás, csónak, stb.), vízi sporteszközről (kajak, kenu, stb.) valamint egyéb fürdőeszközről horgászni kizárólag az alábbi korlátozások szerint szabad:

-          A parttól, illetve a part menti nádas szélétől számítva az északi part mentén maximum 50 m-es sávban, a déli part mentén maximum 300 m-es sávban engedélyezett a horgászat. Az északi és déli part két találkozási határpontja: Balatonkenesén a Peremartoni HE kikötőjének bejárata (47°02’21,5”N; 18°04’15,9”E), valamint Keszthelyen a Kőolajipari Sporthorgász Egyesület kikötőjének bejárata (46°43'30.1"N 17°14'44.8"E).

-          A feloldás nem vonatkozik az alábbi partszakaszokra, amelyek előtt továbbra is kizárólag partról szabad horgászni:

o   a Tihanyi-félsziget partvonala mentén, azaz: Balatonfüreden az Aszófői-séd torkolatától (46°55’55,4”N; 17°51’36,1”E) Örvényesen a Bozsai HE kikötőjének bejáratáig (46°54’39,6”N; 17°49’45,2”E)   

o   Balatonföldváron a hajókikötő nyugati mólójától (46°51'28.2"N; 17°52'42.3"E) Balatonszárszón az „Irmák nyaraló strandjáig” (46°50'32.6"N; 17°51'15.0"E)

o   Fonyódon a hajókikötő nyugati mólójától (46°45'11.0"N 17°33'08.7"E) a Fonyód-Bélatelepi vízkivételi műig (46°44'23.0"N 17°31'36.9"E)

o   Balatonberényben a Napfény sétány keleti végétől (46°42'55.8"N 17°20'23.3"E) a fenékpusztai madárgyűrűző állomásig (46°42'49.8"N 17°15'02.6"E)

-          A horgászat kizárólag 06:00 és 19:00 között engedélyezett. Az időpontok a kikötőből való indulást, valamint beérkezést jelölik!

-          A horgászat kizárólag békés halakra irányulhat, azaz csalihalat, halszeletet, műcsalit a horgászcsónakban vagy a parti bejáróval nem rendelkező stégen tartani, azzal horgászni, továbbá balint, csukát, harcsát, kősüllőt, sügért, süllőt megtartani TILOS!

-          A járványhelyzetre való tekintettel egy vízi járműben kizárólag egy háztartásban élők horgászhatnak együtt!

-          A meghatározott partmenti sávon kívül a Balaton nyílt vizén közlekedő vízi járműben horgászathoz használt eszközt tartani TILOS!

-          A fentiek megszegése kirívó szabályszegésnek minősül, és 5 év területi jegy váltástól való eltiltást vonhat maga után!


Az említett négy partszakaszt, amelyek előtt továbbra is  csak partról szabad horgászni az alábbi ábrákon is bejelöltük segítségként:

Emlékeztetőül az egyéb áprilisi tilalmakról:

Április 15-én lépnek életbe a horgászrend 7. pontjában leírt, a Keleti-bozót-csatornára és a Nyugati-övcsatornára vonatkozó tilalmak. A meghatározott felső szakaszokon általános horgászati tilalom, míg az alsó szakaszokon pontyra és harcsára szóló fajlagos tilalom van érvényben. Külön felhívnánk a figyelmet, hogy a horgászrend 8. pontját a csatornákon érvényben lévő pontytilalom esetében is be kell tartani!

A süllő, a balin és a sügér fajlagos tilalmi ideje, így ezekkel együtt az imént említett 6. horgászrendi pont sem oldódik fel idén korábban, mivel április 30. csütörtöki napra esik. Így csónakból vízre szállni, illetve süllőre, balinra és sügérre horgászni legkorábban május 1-jén, pénteken 00:01-től szabad.

Sok horgász érdeklődik a ponty fajlagos tilalma felől is. Ahogy a korábbi években megszokhatták, idén is megkértük a tilalom alóli feloldást az illetékes hatóságtól. Amint megkapjuk a határozatot, közzé fogjuk tenni a honlapunkon. De ez a feloldás csak a Balaton főmedrére vonatkozik, a csatornákra és a Kis-Balatonra nem! 

Végezetül kérünk minden Kedves Horgásztársat, hogy még a horgászat megkezdése előtt figyelmesen olvassák el az állami jegyen és a területi jegyen leírtakat, figyeljenek a vonatkozó jogszabályok és a Balatoni Horgászrend betartására, ha pedig szabálytalanságot tapasztalnak, használják a halőri bejelentőt!