Oxigénhiány a balatonboglári kikötőben

2018. December 21. 17:05:11
Halőreink és több horgásztársunk is jelezte, hogy a balatonboglári hajókikötő medencéjében szórványos halelhullás volt tapasztalható.

Természetes jelenség, hogy a balatoni halállomány egy része a nyílt vízen, más része a zárt kikötőmedencék védelmében, nagy csapatokban telel. A jelenséget "vermelésnek" hívja a köznyelv, még ha a csoportosulás valójában nem feltétlenül kötődik veremhez hasonlítható mélyedésekhez. 

Az említett kikötőbe azonban a szokásosnál jóval nagyobb halmennyiség gyűlt össze. A csoportosulás szerdán és csütörtökön tetőzött, amire rátett egy lapáttal a kikötő vizének befagyása is. A nagy halsűrűség miatt a kikötőmedence egyes részein oxigénhiány alakult ki, amit a jég szélén "pipáló" halak (zömmel keszegfélék) is mutattak. 

A mai napra az enyhülő időjárás olvadást hozott, a helyzet jelentősen javult.

Szerdától máig halőreink mintegy 500 db vegyes fajú elpusztult keszeget gyűjtöttek össze. Ez a szám - bár kétségkívül sajnálatos esemény történt - elhanyagolható mértékű, szórványos elhullásnak tekinthető.

A szokásosnál nagyobb halsűrűség valószínűleg a nyílt vízen vadászó kárókatonák számlájára írható, akik csapatostul hajtják, terelik a vermelő halrajokat.