Orvhalászokat értek tetten halőreink

2021. Január 29. 00:44:15
2021. január 28-án az esti órákban, két hálós orvhalászt értek tetten kollégáink Balatonmáriafürdőn, amikor egy 100 méter hosszú halászhálót helyeztek el a Balatonban.

2021. január 28-án Balatonmáriafürdőn, este 19 óra körül hivatásos halőr kollégáink, egy vízi polgárőrrel közösen, tetten értek két helyi lakost, amint halászhálót tettek le a Balatonba.

A páros már korábban felkeltette halőreink figyelmét, de a körülmények ekkor játszottak kollégáink kezére, hiszen az orvhalász páros korábban már többször is terítékre került, így kifejezetten óvatosak voltak. Orvhalászkodásuk már legalább tíz évre nyúlik vissza, külön-külön nem egyszer vesztettek rajta tevékenységükön. Ami nehezítette tetten érésüket az, hogy vízre szállás előtt gondosan ellenőrizték a környéket és jól ismerték halőreink járműveit, nem különben a halőröket. Szerencsére csütörtökön este elkerülte figyelmüket halőreink jelenléte és egy csónakkal a Vitorlás utca végétől indultak ki a vízre. A háló vízbehelyezése után pedig egy másik partra merőleges utca végében kötöttek ki. Kollégáink egyaránt figyelték őket egy, a nádasban megbújó csónakból és a partról. A parton lévő kollégák a vízi figyelők iránymutatása alapján várták az orvhalászokat, akik a háló vízbehelyezése után kötöttek ki. A rendőrség értesítése után először a Marcali Rendőrkapitányság járőrei, majd a Vízirendészet járőrei is a helyszínre értek, miközben halőreink megkeresték a vízbe helyezett hálót. A 100 méter hosszú, 2 méter magas, 7*7 cm szembőségű hálót a partra merőlegesen helyezték el, de abban nem találtak halat, igaz összesen mintegy órát lehetett a vízben.

A kaland végén orvhalászainkat a Fonyódi Vízirendészeti Rendőrőrsre  állították elő, majd ellenük orvhalászat vétsége miatt büntető eljárást indítottak.