Miniszteri látogatás Siófokon

2021. Május 19. 17:55:58
Stabil koordináció mellett és hatékony információcserével zajlik ezentúl a Balaton élővilágának megőrzésén dolgozó intézmények, a térség önkormányzatai és a helyi szervezetek munkája- erről Nagy István agrárminiszter beszélt Siófokon, amikor hivatalosan is bemutatta a sajtó képviselőinek az új miniszteri biztost, Szári Zsoltot.

Társaságunk vezérigazgatója Szári Zsolt a sajtótájékoztatón ismertette a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, valamint a cégünk közös kutatásának eredményéről, amely kizárta azt a feltételezést, hogy a horgász-etetőanyagok érdemben befolyásolnák a Balaton vízminőségét.

Kérdésre válaszolva elmondta, ha a jövőben számottevően romlana a halgazdálkodásnak a tó foszformérlegére gyakorolt hatása, többféle intézkedést is be tudnak vezeti, köztük az etetőanyag mennyiségének és összetételének szabályozását, de ez jelenleg nem indokolt.

Hozzátette:változhatnak a trendek a Balatonnál, tovább nőhet a horgászok száma, a haltelepítések mennyisége, vagy népszerűsödhet a "fogd ki és dobd vissza" horgászat, ami miatt célszerű háromévenként megismételni a kutatást.

Szári Zsolt arról is beszélt, hogy a Balaton jelenlegi állapota adott, visszafordítani nem lehet az egykori fejlesztéseket – ilyen a vasútvonal vagy a kikötők építése – de a jövő számára fenntarthatóan kell kezelni a pillanatnyi állapotot.

Miniszteri biztosként feladata a folyamatos vízminőség-monitoringozás a befolyó vizeken és bővített iszapkotrás. A természet megóvása mellett izgalmas teendője lesz a balatoni halak népszerűsítése és helyi termékként való bevezetése.

 

Nagy István miniszter hangsúlyozta, az agrártárca kiemelten foglalkozik a Balaton élővilágának megóvásával. Úgy fogalmazott: környezetünk állapota rajtunk múlik, amit ma teszünk, az döntés a holnapról. Ezt az odafigyelést tovább erősíti a balatoni élővilágért folytatott szakmai munka miniszteri biztosi szintre emelése.