Menyhaltelepítési beszámoló

2017. Május 18. 15:37:00
A mai napon 2000 db egynyaras menyhalat telepítettünk a Balatonba a Szántódi-rév mólójáról.

A mai menyhal-telepítés kiemelt sajtóérdeklődést kapott, így több médiában is találkozhatnak majd a témával a Kedves Horgásztársak. A figyelem nem véletlen, hiszen a 2015-ben indult menyhal újrahonosító programunk óta a mai nevezhető a legnagyobb jelentőségűnek a halak méretét és mennyiségét figyelembe véve. Az elmúlt két évben a maival együtt 650 db kétnyaras, 2.550 db egynyaras, 4.000 db előnevelt és 40.000 db zsenge ivadék menyhal került a Balatonba. A számok kapcsán fontos tisztában lenni vele, hogy a menyhal mesterséges szaporítására és nevelésére nincs kiforrott technológia, a kutatók jelenleg ennek kidolgozásával foglalkoznak. Így nehéz pontos telepítési számokkal tervezni, de az adott évben sikeresen előállított mennyiségeket kihelyezzük a Balatonba. A termelést limitálja az az elv is, hogy a menyhalakat kizárólag természetes táplálékon (artemia, szúnyoglárva) nevelik. Táppal ugyanis nagyobb mennyiséget lehetne előállítani, de a Balatonba való kitelepítéskor a táplálék váltás miatt jelentős lenne a veszteség. Ha a Szent István egyetem munkatársainak sikerül a kész technológiát kidolgozni, azt Társaságunk rendelkezésére bocsátják, így a jövőben reményeink szerint folyamatosan megoldott lesz a menyhal balatoni telepítése.


A menyhal a Balatonban őshonos, de állományát az 1965-ös nagy halpusztulás végletesen meggyengítette, majd az angolna tömeges telepítése okozta eltűnését, mivel életterük közel megegyező. Herman Ottó a XIX. század végén említi előfordulását „tarka meny” néven. Az idősebb horgászok visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy még az 1960-as évek elején is jól lehetett fogni a balatoni mólók kövezései mentén. Húsa ízletes, szálkamentes, az egyik legfinomabb édesvízi hal. A horgászoknak azonban még várniuk kell az első menyhal vacsorával, ugyanis a Balatoni Horgászrend tiltja az elvitelét. A korlátozás életben marad, amíg az állomány megerősödik.

 

Kérjük a Kedves Horgásztársakat, hogy amennyiben menyhalat fognak, azt kíméletesen szabadítsák meg a horogtól (mélyre nyelés esetén vágják el a zsinórt a szájnyílás előtt), és eresszék szabadon! 


A menyhal-telepítés a gödöllői Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékével való együttműködésünk keretében valósult meg. A projektet a Földművelésügyi Minisztérium támogatta, melyért ez úton is köszönetünket fejezzük ki!


A mai telepítésen készült fotókat és videókat alább lehet megtekinteni: