Menyhalat telepítünk a Balatonba!

2015. Június 24. 14:19:51
Jövő hétfőn megkezdjük a menyhal visszatelepítését a Balatonba. Nem túlzás történelmi pillanatról beszélni, ilyen fajt korábban soha nem telepítettek a tóba. A haltelepítésre minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk!

Június 29-én hétfőn a tihanyi kompkikötőben fogunk néhány száz darab menyhalat telepíteni a Balatonba. A menyhal a Balatonban őshonos faj, Herman Ottó a XIX. század végén említi előfordulását „tarka meny” néven. Az idősebb horgászok visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy még az 1960-as évek elején is jól lehetett fogni a balatoni mólók kövezései mentén. A halászfogásban is megjelent, de rejtőzködő életmódjából adódóan csak alkalomszerűen. Állományát az 1965-ös nagy halpusztulás végletesen meggyengítette, majd – a kutatók véleménye szerint – az angolna tömeges telepítése okozta eltűnését, mivel életterük közel megegyező.

A faj visszatelepítésének az első lépése lesz a hétfői esemény, reményeink szerint a jövőben további szállítmányok érkezhetnek. A telepítés költségét a Balaton Halállományáért Alapítvány finanszírozza.