Kihelyeztük a Balatonba az új típusú süllőfészkeket

2021. Március 22. 15:15:00
A múlt hét végén a Balaton nagyobb akadóin összesen 2500 db műfészket helyeztünk ki. A fészkek elsősorban a fogassüllő szaporodásának feltételeit hivatottak javítani.

A sárga bójákkal jól láthatóan megjelölt fészeksorokat Balatonberény, Fonyód, Tihany és Balatonvilágos előterében helyeztük el. A Balaton halállományának fejlesztését célzó GINOP projektünk egyik fejezete az elmúlt 4 évben arra irányult, hogy meghatározzuk a legideálisabb műfészek ismérveit (méret, forma, anyag, kelési hatékonyság, kezelhetőség, stb). A kutatási időszak végeztével a legjobban bevált fészektípus sorozatgyártása következett, végezetül idén először teljesen kiváltottuk a korábban boróka ágakból kötözött fészeksorokat. Az új műfészkeket a süllőikrák lekelése után, de még a május eleji csónakos horgász-szezon kezdete előtt fogjuk felszedni.Társaságunknak idén is van engedélye legfeljebb 100 db ikrával megrakott fészek kivételére süllőszaporítás céljából, de ezt a kvótát jellemzően nem szoktuk kimeríteni. A kivett fészkeket nem adjuk el, kizárólag saját halastavainkba helyezzük ki őket. A róluk lekelő süllőket pedig ősszel egy nyaras süllőként telepítjük vissza a Balatonba. Olykor felmerül a kérdés, hogy miért van erre szükség? A Balatonban nevelkedő süllők a gyenge planktonikus táplálék miatt nagyon lassan növekednek, őszre sokszor a 10 cm-t sem érik el. Ezzel szemben a tógazdaságban nevelkedő társaik átalagosan 15 cm-esek, de akár a 20 cm-t is elérhetik! Az őszi haltelepítési beszámolóinkban találkozhatunk ezekkel a bő arasznyi halacskákkal. Tehát a tógazdasági neveléssel több, mint egy évet spórolunk meg süllőinknek az ivarérettségig vezető úton, ráadásul ebből a méretből a kallódás is kisebb arányú.


Szeretnénk felhívni a Kedves Horgásztársak figyelmét, hogy a sárga bójákkal határolt területen belül horgászni, ott tartózkodni és áthajózni is tilos, erre a Balatoni Horgászrend 43. pontja is kitér. 

Egynyaras balatoni süllőcske...

... és vele egy idős, de tógazdaságban nevelkedett társa!

A sárga bóják hajózás elől elzárt telületet jelölnek!