Keszeget gereblyéztek Balatonaligán

2019. December 28. 08:15:23
Hivatásos halőreink keszegre gereblyéző horgász ellen intézkedtek Balatonaligán.

Pár nappal ezelőtt írtam arról, hogy hogyan vihetjük haza a horgászat során megtartott keszegeket, de álmomban sem fordult meg, hogy két év után ismét keszeget gereblyéző horgász ellen kell intézkedni kollégáinknak, ezúttal Balatonaligán, a Club Aliga kikötőjében.

A kellemes idő sok horgászt a csalogatott ki szerte a Balaton körül a karácsonyi otthonlétből. Hiszen nincs is kellemesebb, mint a téli tavaszban kint lenni a parton. Szerencsénkre több kikötőben bent voltak a keszegek és itt-ott ragadozót is lehetett fogni.

Talán a pergetés sikertelensége, vagy egy-egy keszegbe akadás után gondolta úgy egyik horgászunk, hogy már célzottan vált módszert pergetésről gereblyézésre. A jellegzetesen rángató mozdulatok keltették fel kollégáink figyelmét és rövid figyelés és video felvétel készítése után intézkedtek a megtévedt horgász ellen. A horgásznak csak négy keszeget sikerült így kifognia, de ennyi bőven elég volt a törvénysértés rögzítésére.

El kell mondanom, hogy ez az intézkedés a vízirendészeten fejeződött be, hiszen a gereblyéző horgászati módszer használata bűncselekmény, az orvhalászat törvényi tényállást valósítja meg az, aki így horgászik.

Fontos megemlíteni – hogy sokak tévhitével ellentétben – a gereblyézés nem a használt eszközök kialakítása miatt válik azzá, tehát nem kell nagy súly, vagy nagy hármashorog a szerelékre.  A módszert azok a szándékos rángató mozdulatok jellemzik, amelyeknek a célja az, hogy a horgot a halak testébe kívülről akassza be.