Kapitális tőponty a déli partról

2014. Június 04. 08:55:00
Bujáki Géza széles körben ismert pontyhorgász előszeretettel vadászik a Balaton kapitális pontyaira is. A balatoni pontyhorgászatairól több alkalommal publikált már, legfrissebb élményeit ezúttal velünk is megosztotta. Alább olvasható izgalmas beszámolója egy 22,5 kg-os balatonlellei gyönyörűség horogra kerítésének kalandját eleveníti fel.

"Május 25-én vasárnap este kezdtem horgászni, melles csizmával sétáltam be a déli laposon, és a parttól 300 lépésnyire alakítottam ki az etetésem: naponta 20-30 db öklömnyi gombócot (dara, tigrismogyoró, bojli, etetőanyag ragasztóval összetapasztva) ástam el, ezután nagy területre szórtam bojlit és tigrismogyorót vegyesen. Az etetésre kb. 60-80 méterről a vízből dobáltam rá.

Már az első reggelen megindultak a halak, jött pár 4-6 kilós potyka, majd a második nap délutánján az egyre erősödő délnyugati szélben füstölős kapásra emeltem be. A hal lehúzott még legalább 15-20 méter zsinórt, mire meg tudtam állítani. Gyorsan mellesbe ugrottam, merítőmet a hónaljam alá csaptam, és elindultam a zsinór irányába. Már vagy jó 100 méterre bent jártam, próbáltam pumpálni, de csak nem jött..., mintha elakadt volna, azt hittem, hogy halam a bójámra ment rá, egyre beljebb, és beljebb lépdeltem. Mikor a bóját elértem, ráemeltem a botra, és láttam, hogy a zsinór mellette fut, de legalább még 60 méterre beljebb van a hal. Megálltam, mert a szél erősödött, a nagyobb hullámok már becsaptak a csizmámba. Ellenfelem lassan megindult felém, jókora kört leírva megkerültük a bóját. A parton rekedt társam Szalma Józsi, eközben utánam gyalogolt, látta, hogy jó ideje viaskodom, gondolta, elkél a segítség. Még jónéhány erőteljes kirohanás következett, majd barátom elsőre megmerítette a hatalmas tövest. Hamar a part felé indultunk, mert mindkettőnk térdig tocsogott a vizes csizmában. A mérleg nyelve 22,50-ig lendült, örömömben cimborám nyakába ugrottam! Vízben állva készítettük a fotókat, majd útjára engedtem a Balaton hatalmas tövesét."

A nagyszerű fogáshoz ez úton is gratulálunk!