Honnan tájékozódjon a balatoni horgász?

2016. Június 22. 12:37:31
A kérdéssel már többször foglalkoztunk honlapunkon, azonban egy tegnapi eset miatt újra "elő kell vegyük" a témát. Történt ugyanis, hogy egy horgásztársunk arra hivatkozva tartotta meg az általa fogott kősüllőt, hogy a helyi horgászboltos tájékoztatása szerint már nincs rá tilalom...

A horgászat szabályozását elsősorban a halgazdálkodási törvény (2013. évi CII. törvény és a hozzá kiadott 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet) szabályozza, melynek legfontosabb részeit kivonatolva tartalmazza az állami jegy és fogási napló. Itt megtalálhatóak feltüntetve a méretkorlátozások és tilalmi idők is.

Emellett az egyes vizeken az országos törvényi szabályozástól eltérő rendelkezéseket a helyi horgászrendek tartalmazzák, amelyeket a vízkezelő köteles feltüntetni a területi jegyen - a Balatoni Horgászrend ennek megfelelően minden balatoni jegyen szerepel.

Amennyiben év közben változás történne (pl. a Balatonon ilyen a ponty tilalmának feloldása), arról a honlapunkon adunk hivatalos tájékoztatást.

Tehát a horgász számára csak és kizárólag a fent megnevezett források szolgálhatnak hivatalos információként! 

Ha ezekkel ellenkező, ellentmondásos információról hallanak a Kedves Horgásztársak, kérjük ne engedjék magukat félrevezetni! Ha nem biztosak valamely szabályban ne a szomszéd horgásztól vagy a horgászboltos eladótól érdeklődjenek, hanem Társaságunk nyilvános elérhetőségein!

A bevezetőben említett eset egyébként igaznak bizonyult, egy tihanyi horgászboltban valóban tévesen függesztették ki a kősüllő tilalmi idejének végét - de ez nem minősül hivatalos tájékoztatásnak, a szabályszegő horgász állami jegyében pedig helyesen volt feltüntetve a tilalmas időszak, tehát a horgásznak számolnia kell a törvénysértés következményeivel (eltiltás és bírság).

Egyúttal kérjük a kedves jegyértékesítő és horgászboltos eladókat, hogy az érdeklődő horgászokkal a fent nevezett információkat közöljék!