Helyi horgászrend lépett életbe Tihanyban

2020. Július 27. 15:18:53
Ez úton tájékoztatjuk a Kedves Horgásztársakat, hogy múlt pénteken elhelyezésre kerültek a Tihanyi-félsziget keleti oldalának partszakaszán azok a táblák, amelyek a partszakasz helyi horgászrendjét tartalmazzák.

A Tihany Községhez tartozó, ú.n. "Gödrösi" partszakasz az északi part egyik legjobb, így egyben legnépszerűbb horgászhelyeként ismeretes. Az utóbbi időszakban azonban sajnálatos módon megszaporodtak a horgászok által okozott problémák. Elsősorban a szemetelés, a sétálóút horgászfelszerelésekkel való elfoglalása, a járdapadkán történő szabálytalan parkolás, illetve vadkempingezés okozott problémákat. Utóbbit ráadásul sokszor a tájképbe nem illő, szedett-vedett sátorszerű építményekkel művelték egyesek, akik olykor több hétig tartózkodtak életvitelszerűen a parton. Az önkormányzat részéről ezen okok miatt szigorú korlátozásokat helyeztek kilátásba, a tervek között a horgászat egyes szakaszokon való teljes betiltása, illetve az éjszakai horgászat teljes korlátozása is helyet kapott. 
A végleges szabályozás kialakításáról szóló egyeztetésen az Önkormányzat, a MOHOSZ és Társaságunk képviselőinek részvételével kompromisszumos megoldásként született az alább olvasható helyi horgászrend. 

E szerint horgászni a "rondellákról", valamint a partvédőmű beton fala és a víz közötti kövezésről szabad. Utóbbi sáv azonban vízállás függvényében sok helyen víz alatt van, mert a partvédő kövezés az idők folyamán lecsúszott. A megállapodás értelmében a problémát orvosolandó egy partvédőmű rekonstrukciós projektet indítunk el a partszakaszon, melynek során olyan kövezést igyekszünk kialakítani, amelyről kényelmesebben lesz lehetőség horgászni. A hosszú távú projekt első lépéseként a Gödrösi partszakasz parkolója előtt, két "rondella közét" újítjuk fel. A munkálatok első üteme (Társaságunk saját forrásából) terveink szerint még idén befejeződhet, a további partszakasz felújításokat pedig a rendelkezésre álló források függvényében tervezzük évről-évre kivitelezni.

A kihelyezett táblák képe és a horgászrend szövege alább megtekinthető:

6 db ilyen tábla került kihelyezésre a partszakaszon