Gereblyéző horgász Balatonföldváron

2020. Január 27. 16:04:52
Vasárnap délután hivatásos halőr kollégám szolgálat közben figyelt meg egy horgászt, aki a balatonföldvári kikötőben gereblyéző módszerrel fogott több keszeget.

Évről-évre, más kikötőkben akadunk olyan horgászra, aki egyszerűbbnek gondolja a nagy mennyiségű keszegből gereblyézéssel kifogni a halat, mint normál horgász módszerrel. Most a balatonföldvári kikötő következett, de nem is olyan régen Balatonaligán és Fonyódon fordult elő hasonló eset.  Halőrünk január 26-án, 13 óra körül érkezett meg a balatonföldvári kikötőbe és rövid szemlélődés után vette észre a Galamb-szigeten horgászó férfit. Kollégánk még takarásban volt, így jól látta azt, hogyan is „keszegezik” emberünk, akiről több video felvételt is készített.

A felvételeken jól látható a „taktika”. A feeder horgászboton végólmos szerelék volt, az ólom felett két horoggal, ám azokra csali nem került. Az illető a készséget bedobta a keszeg-tömeg felé, finoman kitartotta a süllyedő végszereléket, majd amikor megérezte a halakat , erőteljes rángató mozdulattal akasztott be, melynek hatására kívülről akadtak a horgok a halak testébe. 

Miután a jellegzetes rángató mozdulatsort többször rögzítette kollégánk, értesítette a vízirendészetet és közben intézkedett is H.I.-vel szemben, aki a délután további részét már a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság siófoki központjában töltötte. Ellene orvhalásztat törvényi tényállás miatt indult büntető eljárás.
Az alábbi képeken is láthatóak a halak testén, a horgok által ütött sebhelyek: