Érvénybe lépett a csónakos tilalom!

2016. Április 01. 11:24:58
Április 1-től érvénybe lépett a Balaton területén a csónakos horgászati tilalom, egyúttal véget ért az általános ragadozó halas tilalom, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy csukára és harcsára szabad horgászni, de csak partról.

A Balatoni Horgászrend 5. pontjában foglalt általános ragadozóhal fogási tilalom március 31-én véget ért. Valójában a ragadozó halak közül csak a csukára és a harcsára szabadult fel a fogási tilalom április 1-től, ugyanis a süllőt, a kősüllőt, a balint és a sügért továbbra is védi a törvényben foglalt fajlagos tilalmi időszakuk.

Április 1-én emellett életbe lépett a Balatoni Horgászrend 6. pontjában foglalt csónakos tilalom. Ennek értelmében a Balatonon csak partról illetve parti bejáróval rendelkező stégről szabad horgászni. Ha valaki parti bejáróval nem rendelkező stégről szeretne horgászni, akkor azt csak gázolva közelítheti meg.

Kivételt képez ez alól az északi part 50 m-es partközeli sávja (a 6. pontban részletesen körülhatárolva), ahol kizárólag nappal és kizárólag békés halakra szabad horgászni csónakból vagy akár stégről is.

 

Mivel április utolsó napja idén szombatra esik, nem kell megvárnunk május 1-jét a fent nevezett tilalmak oldásával. Tehát a süllő, a balin és a sügér fajlagos tilalma és a csónakos tilalom is véget ér 2016. április 30-án 00:00-tól. (A kősüllőre még várnunk kell július 1-ig.)