Elkészült a Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis

2016. Május 07. 16:53:00
A honlapunkhoz kapcsolódó új webes felülettel a Balatonhoz látogató vendéghorgászoknak szeretnénk kedvezni, hogy könnyebben megtalálhassák a számukra érdekes szolgáltatókat és horgászhelyeket.

A térképes kereső oldal elérhető a http://adatbazis.balatonihal.hu/ linken, illetve a honlapunk jobb oldalán a "Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis" feliratú kék gombra kattintva. Az adatbázis egy Google Maps alapú térképből és a rajta megjelenő szimbólumokból áll. A hozzájuk tartozó jelmagyarázat a térképtől balra található a „Kategóriák” címszó alatt. A kategóriák neve előtt egy kis négyzet van. Ha a négyzet ki van pipálva, a kategóriához tartozó szimbólumok megjelennek a térképen, ezt a felhasználó szabadon variálhatja annak függvényében, hogy mit keres:

Keresni lehetőség van a kategóriák felett lévő „keresés” mezőbe kattintva is. Ha például Siófokon szeretnénk horgászni, és beírjuk a város nevét a keresőbe, csak az ott található szimbólumok jelennek meg a térképen:

A szimbólumok között két vonalas megjelenítés szerepel, a többi pont formátumú. A piros vonal a horgászható partszakaszokat, míg a kék vonal azokat a befolyókat jelöli, ahová a balatoni területi jegy érvényes. Ha rákattintunk a minket érdeklő partszakasz vonalára, felugrik egy ablak, ahol olvashatjuk a partszakasz megnevezését és azt, hogy az év mely időszakában horgászható. Ez igen fontos információ, hiszen a balatoni partok nagy része nyáron strandként üzemel és ezeken az üzemeltetők településenként eltérő módon szabályozzák a horgászatot. A partvonalak többségét a műholdképes nézetben jelöltük be, emiatt lehetséges, hogy a normál térkép nézetben nem illeszkedik a piros vonal a partszakaszhoz. Kérjük ebben az esetben váltsanak műholdképre!

A pont formátumú szimbólumokhoz is rendeltünk információs ablakot. A „bővebben” gombra kattintva kaphatjuk meg például a szálláshely vagy a jegyértékesítő hely pontos címét, telefonos elérhetőségét, nyitva tartását, vagy bármely más információt amit a szolgáltató fontosnak tartott megadni. Minden felugró ablakban található „útvonalterv” gomb, amelyre kattintva a google útvonaltervezővel navigálhatunk az adott helyhez.

A „befolyók”, a „horgászjegy értékesítési helyek” és a „horgász egyesületek” című kategóriák teljesek. Emellett a „horgászható partszakaszok”, a „csónakbérlési helyek” és a „sólyahelyek” számát is igyekeztünk a teljesség igényével felmérni, de előfordulhat, hogy néhány szóba jöhető hely elkerülte a figyelmünket, így itt még várható bővülés. A „horgászbarát szállások” esetében azonban számottevő bővülésre számítunk. Várjuk mindazon szálláshelyek jelentkezését, amelyek a vízparthoz való közelség vagy a nyújtott szolgáltatások miatt vonzóak lehetnek a horgászok számára. A szállásadók számára a felületen való megjelenés ingyenes, de kérjük a szálláshely, és a nyújtott szolgáltatások pontos leírását, telefonos és email-es kontakt megadását és fotók mellékelését is!

 

Továbbá kérünk minden felhasználót, hogy amennyiben hibát, vagy hiányosságot talál a rendszerben, jelezze azt a horgaszat@balatonihal.hu e-mail címen!