Csukatelepítési beszámoló

2021. Április 30. 08:00:00
Az alábbiakban összesítve közzé tesszük a 2021.04.27-29. között tartó előnevelt csukatelepítés beszámolóját. A három napon át tartó munka során összesen 289.000 db előnevelt csuka került a Balatonba és befolyóiba, valamint további 64.000 db a Kis-Balatonba.
Ezzel a balatoni csukatelepítési kötelezettségünket (250.000 db) sikerült túlteljesíteni, a Kis-Balatonon előírt 100.000 db "előnevelt ragadozó" további részét majd süllőből fogjuk kihelyezni.

A munkát buzsáki tógazdaságunkban kezdtük, ahol a 3-4 cm-s csukákat az előnevelő tavak elfolyó vizéből szűrve fogták meg kollégáink, majd vízzel töltött és oxigénnel felfújt zsákokba kerültek. Ezekben a zsákokban utaztak el a halak a telepítések helyszíneire.

A Balaton befolyóiba a 04.27-ei telepítéssel együtt összesen 50 000 darab előnevelt csukát telepítettünk. Kedden a Keleti-Bozót-csatornába (Fonyódi-árok) a Bambi-híd több száz méteres körzetében délre és északra 10 000 darabot, a Nyugati-övcsatorna Balatonújlak feletti szakaszán több kilométer hosszan kedden és szerdán összesen 19 000 darabot, a Hévízi-árkon szintén szerdán, három szakaszon 21 000 darab egyedet helyeztünk ki. 

A Balaton északi partján a helyi horgász egyesületeknek is adtunk át csukákat, akik csónakjaikkal  a nád előtt végezték a telepítést a következő helyszíneken: Balatonedericsen, a Szigligeti-öbölben a Lesence-pataknál, Révfülöpön, Balatonudvariban, Balatonfüreden, Csopakon, Balatonalmádiban és Balatonfűzfőn. 

A horgász egyesületeken kívül természetesen mi is telepítettünk halőri motorosaink segítségével. Szerdán keszthelyi kollégáink Vonyarcvashegytől Balatonberényig, valamint a középső medence északi partján Tihanyig, továbbá Balatonföldvár térségében, majd csütörtökön a keleti medence északi parti nádasai előtt a Kerekedi-öböltől Balatonfűzfőig  végeztek csukatelepítést azokon a szakaszokon, ahová a horgász egyesületek telepítő csónakjai nem jutottak el. 

A munkáról egy részletesen beszámoló film is készült, amit hamarosan megosztunk majd youtube csatornánkon, facebook oldalunkon és honlapunkon. 

A Kis-Balatonon a Zalavár és Zalaszabar közötti út mentén, valamint a zalavári Zala szakaszon és az I. ütem belső töltésein végezték kollégáink a csukák kihelyezését:

A haltelepítésen segítséget nyújtó Horgásztársaink munkáját ez úton is nagyon szépen köszönjük!