Csukatelepítési beszámoló és előrejelzés

2019. Április 23. 20:14:55
A mai nap folyamán a Balatonba, befolyóiba és a Kis-Balatonba összesen 166.000 db előnevelt csukát telepítettünk.

Ma hajnalban az Öreglaki Tógazdaságunkban zajlott az előnevelt csukák szűrése, ahol kollégáink szakértelmének köszönhetően igen bőséges termés mutatkozott. A fogás nagyobb részét 2000 darabonként oxigénnel felfújt zsákokba csomagoltuk, az így megtelt 53 zsák indult útnak a Balaton és befolyói felé. További 60.000 példányt halszállító autó vitt a Kis-Balatonhoz. Itt a kádról leszákolva, vödrök segítségével engedték szabadon kollégáink a kis csukákat a zalavári út északi és déli oldalán a nádas szélében.

Eközben a másik telepítő brigádunk a déli parti befolyók partján gyalogolva, a part menti növényzet előterében engedett el 76.000 db előnevelt csukát. Így került hal a Keleti-Bozót-csatornába, a Nyugati-övcsatornába, a Cigány-csatornába, a Hévíz-Páhoki-csatornába és a Zala-folyó Kis-Balaton alatti szakaszába is.

További 30.000 db csuka pedig horgásztársaink segítségével jutott el a Lesence-patak torkolati szakaszába, Balatonudvari nádasainak előterébe, valamint a Fűzfői-öbölbe. Ez úton is köszönjük a Lesence HE, a Balatonudvari Öböl Csónakos Egyesület és a Balatonfűzfői HE horgászainak segítségét!
Szerettünk volna több csukát juttatni a Balaton főmedrébe, de az erős hullámverés miatt csak ezen pontokon lehetett vállalni a csónakos vízre kelést. A munkát holnap folytatjuk, a várható további szeles időjárás esetén a kikötőmedencékbe fogjuk telepíteni a további fogást.

Az alábbiakban láthatóak a mai telepítések galériái.


A tógazdasági munka:

Az említett befolyókon készült képek:

 A Kis-Balatonon készült képek:

A Balaton északi partjánál a horgászok segítettek a telepítésben: