Balatoni haltelepítési összesítő a 2020. évről

2021. Január 04. 09:17:11
Társaságunk 2020-ban február végétől december közepéig szervezte a balatoni és kis-balatoni haltelepítéseket. A munka nagyságát jól jelzi, hogy 106 fuvarral, összesen 11 256 km-t megtéve, 33 helyszínen történtek haltelepítések.

Ahogyan azt a honlapunk olvasói már megszokhatták, minden egyes telepítésről háromszor is írtunk. A telepítés napját megelőzően „haltelepítési előrejelzést” adtunk közre, majd a pontos időpontokat a „percről percre” tudósításunkból olvashatták az érdeklődők. Emellett az adott helyszínhez közel eső valamely horgász egyesület képviselőjét telefonon értesítettük. Így 2020-ban sem telepítettünk úgy halat a Balatonba, hogy ne lett volna jelen helyi horgász, aki a haltelepítés sikeres lezajlását aláírásával tanúsította volna a jegyzőkönyvön. Minden telepítési nap zárásaként honlapunkon fényképekkel (és olykor videóval) ellátott „haltelepítési beszámolót” adtunk közre. A haltelepítéseinkről szóló összes hírünk és fotónk visszakereshető a honlapunkon a "haltelepítési hírek" feliratra kattintva. Az alábbiakban halfajonként részletezzük az összesített telepítési adatokat.

Az őszt tekintjük a pontytelepítések fő szezonjának, mert ekkor halásszuk le tógazdaságaink halastavait, de idén is szerveztünk tavaszi és nyári telepítéseket is. Éves szinten 300.000 kg vegyes 2-3 nyaras korú ponty szerepel a telepítési kötelezettségünkben. Ezt minden évben igyekszünk túlszárnyalni, 2020-ban az év során végül 337 151 kg pontyot sikerült a tóba engedni. 


Költséghatékonyság miatt a tógazdaságainkhoz közelebb eső déli parti helyszínekre többször is szállítottunk, de a távolabb eső északi parti helyszínekre is vittünk pontyot legalább egyszer az évben. A térbeli eloszlás kapcsán fontos leszögezni: a haljelöléses vizsgálatainkból tudjuk, hogy a halállomány az élőhelyi- és táplálék viszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint. Ennek ellenére a horgászok igényei miatt minden évben törekszünk rá, hogy a Balaton három medencéje között nagyságrendileg egyenletesen osszuk el a telepítéseket. 2020-ban ez a következőképpen alakult: keleti-medence: 131 453 kg, középső medence: 104 590 kg, nyugati medence: 101 108 kg. A keleti medencébe arányaiban egy kicsivel több halat szállítottunk az ott jellemző gyengébb fogási esélyek miatt. 

Egy és kétnyaras süllőből 2020-ban összesen 3038 kg-ot telepítettünk a Balatonba. Sajnos így nem sikerült teljesíteni a 6 000 kg-os éves kötelezettségünket. Süllőből sajnos még nem vagyunk önellátóak, ki vagyunk szolgáltatva a közbeszerzés és a piaci viszonyok okozta nehézségeknek. 2021-től azonban reményeink szerint megoldódik ez a probléma, mert a móriczhelyi és a fonyódi tóegységek visszatérnek cégünk kezelésébe, az így megnövekedő termőterületünk pedig már elegendő lehet a kötelezettség megtermelésére.

Előnevelt csukából a 250 000 db-os kötelezettségünket 2 000 db-bal meghaladva helyeztük ki a Balatonba és a vízrendszer befolyóiba. A 252 000 darab betelepített csukát idén is oxigénnel felfújt zsákokban szállítottuk a Balaton partjára, ahol a helyi horgászok a csónakjaikból, valamint kollégáink a halőri motorcsónakokból és a balatoni befolyók partjairól engedték őket szabadon a parti növényzet előterében. 

Kétnyaras balinból 2020-ban 15 500 darabot telepítettünk a Balatonba, de előnevelt korosztályúakat is helyeztünk ki, 120 000 darabot

Egy és kétnyaras kősüllőből rekord mennyiséget telepítettünk a Balatonba, összesen 14 330 darabot. Az utóbbi két faj esetében az anyahalakat a Balatonból fogtuk be, majd mesterségesen szaporítottuk és intenzív körülmények között neveltük, mellyel elsők vagyunk az országban. A munka „A balatoni halállomány fenntartható, horgászati célú hasznosításának megalapozása elnevezésű” GINOP-projekt keretében valósult meg. 

Két és háromnyaras korú compóból a  kötelezettségünket túlteljesítve, 500 kg-ot telepítettünk.  

Idén folytattuk a 2015-ben megkezdett menyhal újrahonosítási programunkat: október elején összesen 11 000 darab egynyaras példányt engedtünk szabadon. A menyhal vásárlásunkat az Agrárminisztérium támogatta, ez úton is szeretnénk kifejezni köszönetünket ezért!   A korábbi menyhal telepítések számait, okait, előzményeit és az ismert visszafogásokat ebben a cikkünkben ismertettük, akinek új a téma, javasoljuk átolvasásra.

A Kis-Balatonon is szerveztünk haltelepítéseket, itt a kötelezettségünknek megfelelve 250 000 db előnevelt pontyot, továbbá 51 000 db előnevelt csukát és 50 000 db előnevelt süllőt helyeztünk ki.

A haltelepítéseken aktívan részt vevő horgásztársainknak ez úton is szeretnénk köszönetet mondani!