Balatoni haltelepítési összesítő a 2019. évről

2020. Január 28. 15:35:06
Társaságunk 2019-ben március első napjától december közepéig szervezte a balatoni és kis-balatoni haltelepítéseket. A munka méretét jól jelzi, hogy 157 fuvarral, összesen 12 604 km-t megtéve, 47 helyszínen történtek haltelepítések.

Ahogyan azt a honlapunkat rendszeresen követő olvasóink már megszokhatták, minden egyes telepítésről háromszor is írunk. A telepítés napját megelőzően „haltelepítési előrejelzést” adtunk közre, majd a pontos időpontokat a „percről percre” tudósításunkból olvashatták az érdeklődők. Emellett az adott helyszínhez közel eső valamely horgász egyesület képviselőjét minden esetben telefonon értesítettük. Így 2019-ben sem telepítettünk úgy halat a Balatonba, hogy ne lett volna jelen helyi horgász, aki a haltelepítés sikeres lezajlását aláírásával tanúsította volna a jegyzőkönyvön. Minden telepítési nap zárásaként honlapunkon fényképekkel (és sokszor videóval) ellátott „haltelepítési beszámolót” adtunk közre. A haltelepítéseinkről szóló összes hírünk és fotónk visszakereshető a honlapunkon a "haltelepítési hírek" feliratra kattintva. Az alábbiakban halfajonként részletezzük az összesített telepítési adatokat.

Az őszt tekintjük a pontytelepítések fő szezonjának, mert ekkor halásszuk le tógazdaságaink halastavait, de idén is szerveztünk tavaszi és nyári telepítéseket is. Éves szinten 300.000 kg vegyes 2-3 nyaras korú ponty szerepel a telepítési kötelezettségünkben. Ezt minden évben igyekszünk túlszárnyalni, 2019-ben az év során végül 356 877 kg pontyot sikerült a tóba engedni, amelyből 108 407 kg volt kétnyaras korú. A horgászok általában jobban örülnek a háromnyaras pontynak, azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy egy átlagos tömegű háromnyaras ponty 3-4 db átlagos kétnyaras pontyot jelent!

Költséghatékonyság miatt a tógazdaságainkhoz közelebb eső déli parti helyszínekre többször is szállítottunk, de a távolabb eső északi parti helyszínekre is vittünk pontyot legalább egyszer az évben. A térbeli eloszlás kapcsán fontos újra leszögezni: a haljelöléses vizsgálatainkból tudjuk, hogy a halállomány az élőhelyi- és táplálék viszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint. Ennek ellenére a horgászok igényei miatt minden évben törekszünk rá, hogy a Balaton három medencéje között nagyságrendileg egyenletesen osszuk el a telepítéseket. 2019-ben ez a következőképpen alakult: keleti-medence: 119 437 kg, középső-medence: 121 189 kg, nyugati-medence: 116 251 kg.

2018-tól kezdődően ír elő a halgazdálkodási tervünk 250 000 db előnevelt korú ponty telepítést is, amelyet jelentősen meghaladva 775 000 db-ot helyeztünk ki a nyugati medencébe. 

Egynyaras süllőből 2019-ben összesen 4 757 kg-ot telepítettünk a Balatonba. Sajnos így nem sikerült teljesíteni a 6 000 kg-os éves kötelezettségünket. Jellemzően országszerte nagyon gyenge volt a süllő termés, nehéz volt hozzájutni ehhez az árucikkhez. Ebből a fajból sajnos még nem vagyunk önellátóak, ki vagyunk szolgáltatva a közbeszerzés és a piaci viszonyok okozta nehézségeknek. 2021-től azonban várhatóan megoldódik majd ez a probléma, mert attól az évtől állnak majd termelésbe a hozzánk visszatérő halastavak, velük együtt pedig már elegendő termőterületünk lesz. 

Előnevelt csukából a 250 000 db-os kötelezettségünket 18 000 db-bal meghaladva helyeztük ki a Balatonba és a vízrendszer befolyóiba. A kis csukákat idén is oxigénnel felfújt zsákokban szállítottuk a Balaton partjára, ahol a helyi horgászok a csónakjaikból, valamint kollégáink a halőri motorcsónakokból és a csatornák partjairól engedték őket szabadon a parti növényzet előterében. 

2019-ben sikerült tovább növelnünk a megtermelt balin mennyiségét, így a 60 000 db előnevelt mellett 30 600 db kétnyarast helyeztünk ki a Balatonba, ami rekord mennyiséget jelent.

2018-ban valósult meg a balatoni halgazdálkodás történetének első kősüllő telepítése. 2019-ben az akkori mennyiséget megduplázva, 7 500 db egy- és kétnyaras példányt tudtunk szabadon engedni a tóba. Az utóbbi két faj esetében az anyahalakat a Balatonból fogtuk be, majd mesterségesen szaporítottuk és intenzív körülmények között neveltük, mellyel elsők vagyunk az országban. A munka „A balatoni halállomány fenntartható, horgászati célú hasznosításának megalapozása elnevezésű” GINOP-projekt keretében valósult meg. 

Idén folytattuk a 2015-ben megkezdett menyhal újrahonosítási programunkat: szeptember végén két helyszínen összesen 5 000 darab egynyaras példányt engedtünk szabadon. A telepítésekről és az újrahonosítási programról itt írtunk bővebben.

Kétnyaras korú compóból a kötelezettségünknek megfelelő 200 kg-ot helyeztük ki.

A Kis-Balatonon is szerveztünk haltelepítéseket, itt a kötelezettségünknek megfelelve 250 000 db előnevelt pontyot, továbbá 60 000 db előnevelt csukát és 40 000 db előnevelt süllőt helyeztünk ki.

A haltelepítéseken aktívan részt vevő horgásztársainknak ez úton is szeretnénk köszönetet mondani!