Balatoni haltelepítések 2016-ban – év végi összefoglaló

2016. December 22. 12:33:17
December elején sikeresen befejeződtek a balatoni haltelepítések. Ahogyan olvasóink már a korábbi években is megszokhatták, év végén összesített haltelepítési beszámolót adunk közre.  

2016-ban összesen 126 fuvarral, 10 434 km-t megtéve, 37 helyszínen végeztük a balatoni haltelepítéseket. A telepítéseket az évek óta tapasztalható módon kommunikáltuk a horgászok felé: az eseményt megelőző napon „haltelepítési előrejelzést” adtunk közre a honlapunkon, majd a pontos időpontot a „percről percre” tudósításunkból tudhatták meg az érdeklődők. Emellett az adott helyszínen illetékes horgász egyesület elnökét minden esetben telefonon értesítettük. Tehát 2016-ban sem telepítettünk úgy halat a Balatonba, hogy ne lett volna jelen helyi horgász, aki a haltelepítés sikeres lezajlását aláírásával tanúsította a jegyzőkönyvön. Minden telepítési nap zárásaként honlapunkon fényképekkel ellátott „haltelepítési beszámolót” adtunk közre. A haltelepítéseinkről szóló összes hírünk és fotónk visszakereshető a honlapunkon a "haltelepítési hírek" feliratra kattintva. Az alábbiakban áttekintjük az összesített telepítési adatokat halfajonként részletezve.


A legfontosabb horgászhalból, a pontyból 376 703 kg-ot telepítettünk a tóba, melyek két- és háromnyaras korúak voltak. Az éves kötelezettségünk 300 000 kg, így láthatóan jelentősen túlteljesítettük a halgazdálkodási tervünkben szereplő vállalást.

A pontytelepítéseket idén is 22 helyszínen osztottuk el. A telepítési helyszínek kijelölésekor meghatározó, hogy a szállítójármű számára elegendő hely és megfelelő altalaj álljon rendelkezésre. Az elosztásnál idén is két fő szempontot tartottunk szem előtt: a költséghatékonyságot, és hogy a Balaton három medencéjébe közel azonos mennyiségeket telepítsünk. Az előbbi szempont miatt a tógazdaságainktól távolabb eső északi parti helyszínekre kevesebb szállítmányt tudtunk küldeni. Ez azonban nem okozhat problémát, hiszen a haljelöléses vizsgálataink igazolják, hogy a halállomány eloszlását az élőhelyi adottságok befolyásolják, nem pedig a telepítési helyszínek. Így összesen a keleti medencébe (Zamárdi, Balatonszéplak, Siófok, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Alsóörs, Csopak, Balatonfüred, Tihany) 122 580 kg; a középső medencébe (Szántód-rév, Balatonföldvár, Balatonszemes, Balatonlelle, Fonyódliget, Balatonakali, Révfülöp) 92 316 kg; a nyugati medencébe (Badacsonytomaj, Vonyarcvashegy, Keszthely, Balatonberény, Fonyód) pedig 129 860 kg pontyot telepítettünk. A nyugati medence tavaly kissé kevesebb pontyot kapott a középső medencéhez képest, ezért idén ezt igyekeztünk kompenzálni. A nevezett összes mennyiség magában foglal 300 db jelölt pontyot is. 

Előnevelt csukából 260 000 db-ot telepítettünk a Balatonba, ez 10 000 db-bal több, mint az éves kötelezettségünk. A kis csukákat idén is oxigénnel felfújt zsákokban szállítottuk a Balaton partjára, ahol a helyi horgászok a csónakjaikból, valamint kollégáink a halőri motorcsónakokból engedték őket szabadon az északi és délnyugati part nádasainak előterében. A nevezett előnevelt korú csukákon felül kihelyeztünk 175 db egynyaras csukát is, melyeket egyedi haljellel láttunk el.

Süllőből is igyekeztünk terven felül is telepíteni: összesen 7 191 kg egynyaras korút helyeztünk ki a Balatonba, ebből a fajból 6 000 kg az éves kötelezettségünk. A süllő telepítésénél is figyelembe vettük, hogy a három medencébe közel azonos arányban jusson a halból: a keleti medencébe (Zamárdi, Siófok, Balatonkenese, Balatonfüred, Tihany) 2 196 kg-ot; a középső medencébe (Szántód-rév, Balatonföldvár, Balatonszemes, Balatonlelle) 3 699 kg-ot; a nyugati medencébe (Badacsonytomaj, Szigliget, Keszthely, Fonyód) pedig 1 296 kg-ot telepítettünk. Ahol a terep lehetővé tette, hogy a halcsúszda végét egészen közel tegyük a vízhez, ott csúszdáztattuk a halakat, ahol ez nem volt megoldható, ott kosarakba szákolva végeztük a telepítést.

A három fő halfajon kívül telepítettünk még 1 000 kg compót (melyből a kötelezettségünk 200 kg), 60 000 db előnevelt harcsát és 2000 db egynyaras balint, utóbbival túlteljesítve az 1500 db „egyéb őshonos ragadozó” kategóriájú kötelezettségünket. A harcsa kapcsán fontos megjegyezni, hogy idén tértünk át az előnevelt méret telepítésére, melyeket a tradicionális harcsaívóhelynek számító déli befolyókon engedtünk szabadon. A balin szaporítása és nevelése idén sikerült először jelentősebb mennyiségben. A technológia tökéletesítésével bízunk benne, hogy ez a szám a jövőben tovább növelhető.

A tavaly indult menyhal újrahonosítási programot idén is folytattuk 1000 db előnevelt és 400 db egynyaras példánnyal. A menyhal telepítések a Szent István Egyetemmel való közös szakmai munkánk eredménye, melyet a Földművelésügyi Minisztérium anyagilag is támogat.

 

A haltelepítéseken aktívan részt vevő horgásztársainknak ez úton is szeretnénk köszönetet mondani! Bízunk benne, hogy jövőre az ideitől is több horgász szemléli meg munkánkat, ezért szeretnénk felhívni ismételten horgásztársaink figyelmét, hogy a haltelepítések mellett a lehalászások és a mérlegelés is megtekinthető!