A Balatoni Halőrzés 2019-es éve

2020. Január 25. 18:37:00
Az utóbbi 10 év legmozgalmasabb időszakát hagytuk magunk után, még ha ezt nem is az orvhalászok, hanem egyes szabálytalankodó horgászok miatt jelenthetjük ki. Mozgalmas volt az év az intézkedések számának növekedése miatt, de a hivatásos halőri állományunk is sokat fiatalodott és a szolgálati körzeteket is átrendeztük. Hosszú évek tendenciái változtak meg azzal, hogy a szabályszegések típusai átrendeződtek.

A halőri szolgálat 587 alkalommal intézkedett valamilyen szabályszegés észlelésekor és ezekből az esetekből 453 esetben keletkezett feljelentés a halgazdálkodási hatóságok felé. A különbözet abból adódott, hogy például voltak olyan horgászok, akik elfelejtették magukkal hozni az engedélyeiket, de később be tudták mutatni, vagy éppen gazdátlan felszereléseket találtunk a parton. A feljelentéseket áttekintve azt is láthatjuk, hogy 31 alkalommal találkoztunk olyan horgásszal, aki egyszerre nem egy, hanem akár három szabály típust is megszegett.


Korábban, a nyári Balaton nagyszámú turistáival, az engedély nélküli horgászat vitte a prímet, mostanra ezt a helyet a „hárombotos” horgászat vette át. Idén 104 alkalommal kerültek halőreink horgára „hárombotos” horgászok. Közülük tizenketten még valamilyen kombinációban szegték meg a szabályokat, a fogási napló nem vezetésétől, a méretkorlátozás megsértéséig. Elgondolkodtató, hogy arányaiban már az engedéllyel rendelkező horgászok egyik szabályszegési típusa lett így a kétes dicsőségű "aranyérmes". Persze volt olyan horgász, aki a három bottal nem elégedett meg, hiszen négy bottal hatan, öt bottal hárman, hat és hét bottal pedig egy-egy személy horgászott. A két utolsó eset kifejezetten érdekes volt számunkra, hiszen a hat botosunk ugyanígy „bukott” már tavaly kétszer (elmondása szerint az adrenalinra szüksége van), a hét botos horgász pedig emellett nyolc süllőt is megtartott úgy, hogy az egyik partmenti horgászegyesület elnöke... Remek példa a tagságnak! Itt kell még megemlíteni azt, hogy nem egyszer fordult elő, hogy a vitorlások fürdőlétrájához volt kötve egy-egy felcsalizott zsinór, vagy egyesek a csónakban összetolt teleszkópos botról engedték a damilt a vízbe a csónak oldaláról. Sajnos a friss turisták állami horgászjegy (és online vizsga) birtokában is hatan felejtették el azt, hogy ez az engedély csak egy bottal jogosít horgászatra (lásd: turista jegy).


Második helyre került az engedély nélküli horgászat, halőreink 89 alkalommal intézkedtek olyan horgászokkal szemben, akiknek semmilyen halfogásra jogosító okmányuk nem volt.  Sajnos nem meglepő ez a Balatonon, főleg a nyári időszakban. Sok nyaraló gondolja úgy, hogy talált egy remek eldugott helyet és az alatt a pár óra alatt, amíg horgászik, úgysem találkozik halőrrel. Persze vannak, akik ennyire nem gondosak, hanem a legforgalmasabb mólókon horgásznak engedély nélkül.  Gyermekkorunk régi horgászeszköze a zsebpeca mára már nem számít a horgászeszközök közé, de egy meglett férfiember – talán a gyermekkori emlékek felidézésére – mégis használta.  Természetesen, most is találunk olyanokat, akik halmozták az élvezeteket és engedély nélkül például néhány méreten aluli pontyot is megtartottak. Itt kell még megemlíteni azokat, akik csak „kicsit” (ezt is az egyik horgásztól hallottam) horgásztak engedély nélkül, azaz állami jegy birtokában, de területi jegy nélkül horgásztak, ők 29-en voltak. És ha már a területi jegyeknél tartunk, tizenöten horgásztak behúzós módszerrel úgy, hogy arra feljogosító jeggyel nem, csak partközeli horgászjeggyel rendelkeztek.


Idei "bronzérmesünk" a fogási napló vezetésével kapcsolatos intézkedés, 78 horgász próbált meg takarékoskodni a kvótával, vagy éppen a napi megtartható darabszámmal. Azt mondhatom, hogy a legtöbb „kombinációs” szabályszegésben is a fogási napló vezetés elmulasztása szerepelt. Rengeteg magyarázatot hallottunk, hogy miért maradt el a megfogott egy-két, vagy több hal beírása, de azért ne felejtsük el azt, hogy hiába találnak ki horgászaink bombajó magyarázatokat (otthon maradt a szemüveg, a toll, ringott a csónak), a kötelezettség ennek ellenére megmarad. Ismerős lelemény az eltűnős tinták használata, azonban már egyre több ilyen esetet derítettek fel halőreink. Ezzel az ügyeskedéssel sokat kockáztat az illető horgász, a hamisítás akár 3 éves eltiltást is érhet!


A méretkorlátozást 37 esetben sértették meg a horgászok. Az év során folyamatosan találkoztunk azzal, sokan úgy kezdenek neki a horgászatnak, hogy nem olvassák el a balatoni horgászrendet. Pedig érdemes…  Több halfaj kapott a Balatonon nagyobb védelmet, a pontytól a csukán, süllőn és a balinon át, a sügérig. Talán a sügér esetében találkoztunk a legelképesztőbb esettel, amikor egy horgász 43 méreten aluli sügeret tartott meg és még az ellenőrzés közben is csak erélyesebb fellépés után fejezte be a sügerek kergetését úgy, hogy közben még három horgászbottal is horgászott. Talán mondanom sem kell, ezekben az esetekben is többször előfordult az, hogy a horgász a fogási naplót – nyilván nem véletlenül – nem vezette. A balatoni horgászrend szerint balinból naponta egyet lehet megtartani, ennek ellenére Balatonfenyvesen egy horgász autójának csomagtartójából négy balin került elő egy ellenőrzés után.


Balatoni specialitás még a március 1. és március 31-e közötti ragadozóhalas tilalom, valamint az azt követő csónakos tilalom is. Ezeket a korlátozásokat tizenöten sértették meg, illetve hat horgásznak kerülte el a figyelmét a két nagy balatoni befolyónkat szakaszosan és időszakosan érintő horgászati tilalom.


És mik a tanulságok? Ugyan növekedett a szabályszegésen ért horgászok száma, de ezzel együtt minden eddiginél többen horgásztak a Balatonon. És láttunk még az ellenőrzéseken, sok-sok szabályosan és boldogan horgászó embert, büszkén mutatott halakkal... barátokat és ismeretleneket együtt horgászni, beszélgetni, egymást segíteni. Igazán erre emlékezünk szívesen…