A Balaton öreg vándora visszatért

2021. Május 27. 10:29:12
Bizonyára sokan emlékeznek a Balaton egyik kapitális példányára, amelyet „Szesz tövesnek” neveztünk el. A nemzetközi versenyeken és a privát horgászatok során is többször horogvégre csalták mind a három medencében, egészséges állapotban és „jó” súlyban.

Tavaly sajnos ellopták a Balaton egyik ikonikus halát, erről már részletesen írtunk ebben a cikkben: Az ellopott kapitális ponty visszakerült a Balatonba

A történetnek ott lett vége, hogy társaságunk munkatársai visszahozták a halat, majd Siófokon, a Cinege-patak torkolatánál vissza is engedték ép és egészséges állapotban a Balatonba. Reménykedtünk abban, hogy jól van és ősszel újra megörvendeztet egy Horgásztársat, azonban a nyári visszaszállítás után erre a következő évszakban nem került sor. Eddig!

2021.05.25-én a Szántód-révnél egy baráti társaság horgászott éjszaka, fogható pontyok reményében. Aznap este nem gondolták, hogy milyen példánnyal fogja összehozni őket sors… Rácz György dobós módszert alkalmazott, a kukoricával csalizott végszerelékét az éjszaka közepén húzta el a már jól ismert pikkelyes.

A fogást követően rögtön értesítették társaságunk halőreit, Gáspár Andrást és Kiss Istvánt, akik azonnal a helyszínre siettek. A szántódi pecások nem számítva ekkora fogásra, matrac nélkül horgásztak és sajnos halőreinknél sem volt ilyen eszköz. Korábban éppen Fonyódon teljesítettek szolgálatot, ahol szintén dobós módszerrel pecázó horgászok egymás után, ütemesen fogták a 8-15 kg közötti pontyokat. Ők sem voltak felkészülve arra, hogy ilyen méretű pontyokat fognak partra terelni, ezért kollégáink kölcsön adták a horgászatuk végéig a merev oldalfallal rendelkező pontymatracukat. Az említett halvédelmi eszközzel minden halőr munkatársunk rendelkezik, nem csak az ilyen esetek miatt. Halőreink matrac hiányában is törekedtek a körülményekhez képest legkíméletesebb bánásmódra: csak a gyors fotózás idejére engedték a parton tartani a halat, majd a mérlegelés után mellescsizmát húzva kíméletesen visszaengedték a 30,20 kg-os „Szesz töves”-t, amely sérülés nélkül ép állapotban úszott el.

A jellegzetes ismertetőjelei alapján kollégáink azonosították, így biztosan erről a halról van szó. 

Napjainkban már az igen fejlett horgászeszközöknek, fogós csaliknak és kifinomult technikáknak köszönhetően könnyebb becsapni a kapitális példányokat. Évről-évre egyre gyakoribb eset, hogy partról dobva akár egészen rövid távolságokból fognak a balatoni horgászok 10-20 kg közötti pontyokat, de idén is akadt már horogvégre parti dobós módszerrel 20, 25 és már 30 kg feletti példány is. A Balaton pontyállománya egyértelműen fejlődik, ezt folyamatosan tapasztalják a balatoni horgászok. Szép és nagyon remek érzés az, hogy kapitális halakat fogunk, azonban ez hatalmas felelőséggel is jár. Egyúttal fel is hívjuk a horgásztársak figyelmét egy íratlan szabályra. Nem tudhatjuk, hogy mikor, mekkora példánnyal hoz bennünket össze a sors, ezért kérünk mindenkit, hogy a lehetőségeikhez mérten használják a halvédelmi eszközöket, pontymatracot, bölcsőt.


Sikeres 2021-es horgászszezont kívánva:

BHNp. Zrt. vezetősége