7 bot, 8 süllő - triplán kirívó szabályszegés

2019. December 02. 08:46:05
A hétvégén érkező lehűlés "jó fogást" hozott egy balatonaligai horgásznak, de szerencsére halőr kollégáinknak is.

V. G. egyedül horgászott csónakjából Balatonaliga előtt, körülbelül 1300 méterre a parttól. Talán a távolság és az éjszaka leple miatt érezte magát biztonságban, ám kollégáinknak sikerült észrevétlenül megközelíteniük. A csónakban 7 db bevetett csalihalas fenekező horgászbotot találtak, több szájbilincsen pedig összesen 8 db süllőt, melyek egyike sem volt beírva a fogási naplóba. A legnagyobb hal 75 cm-es volt.  A "sündisznó" alakzat közepén ülő horgász meglepődött, de elismerte bűnösségét - a helyzet egyértelműségét tekintve nem is tehetett mást. A halak közül 2 db volt olyan állapotban, hogy kollégáink vissza tudták őket engedni a Balatonba.

Társaságunk az esetet követően feljelentést tesz a horgász lakóhelye szerinti kormányhivatalnál. A hatóság által várhatóan kiszabásra kerülő halvédelmi bírságot és az állami jegytől való eltiltást megtoldva a Balatoni Horgászrend 3. pontja értelmében a balatoni területi jegy váltásától hosszú évekre eltilthatjuk a horgászt.

A horgász által elkövetett kirívó szabályszegések és az értük adható eltiltás:

Darabszám-korlátozás megsértése:

1-5 év

 A fogási napló vezetési szabályainak megsértése (beírt adatok meghamisítása, változtatása, egy, vagy több hal beírásának elmulasztása)1-3 év

4 vagy több készség használata:

1-3 év