Közel fél millió forint halvédelmi bírság egy ellopott pontyért

2020. Augusztus 25. 14:01:25
Egy korábbi, június 27-ei cikkünkben részletesen leírtuk az ellopott kapitális pontyunk „történetét” és annak visszakerülését a Balatonba. Írásunkat úgy zártuk, hogy „az ügynek ezzel még nincs vége”, az alábbiakban olvashatóak a további fejlemények.

A hal visszaszállítása után nem hagytuk annyiban az esetet és sikerült felgöngyölítenünk a szálakat. Olyannyira, hogy a pontyot szállító személy elismerte a tettét, eztán a feljelentést megtettük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felé. Tegnap értesültük arról, hogy a NÉBIH V. Gy. siófoki lakos ellen elsőfokú halgazdálkodási hatósági jogkörben eljárva, jogosulatlan horgászat tárgyában meghozta a határozatot. Az említett személyt 480.000 Ft. halvédelmi bíráság megfizetésére kötelezte, valamint az állami horgászjegy és turista állami horgászjegy megváltásától 2 évre eltiltotta.


Az eljárás során kiderült, hogy a tógazda a 28 kg-os ponty mellett egy 17 kg-os egyedet is átvett a kifogótól, aki egyben a szállító is volt. A tógazda azt állította, hogy számára ismeretlenektől vette át a pontyokat, megőrzésre… V.Gy a két hal ellenértékeként 354 000 Ft-ot határozott meg, amit a tulajdonos ki is fizetett számára. Június 24-én a NÉBIH illetékes munkatársai ellenőrzést végeztek a horgásztavon. A tóban lévő kapitális ponty zár alá került, és felhívták a tó tulajdonosának figyelmét, hogy amennyiben a halat újra kifogják, akkor értesítenie kell a Hatóságot, valamint gondoskodnia a hal eredeti élőhelyére való visszaszállításáról. Június 26-án újabb bejelentés érkezett, hogy megfogták a halat, ekkor 27,2 kg volt és 120 cm hosszúságú. Társaságunk munkatársai azonnal elindultak és visszaszállították ép és egészséges állapotban a Balatonba. A visszaengedésre a siófoki Cinege-patak torkolatnál került sor.


A kapitális ponty története, balatoni, majd horgásztavi visszafogásai és a visszaszállítás körülményei korábbi cikkünkben részletesen olvashatóak az alábbi linken:


https://balatonihal.hu/Hirek/Az-ellopott-kapitalis-ponty-visszakerulese-a-Balatonba


Az ügynek továbbra sincs vége, mert büntetőeljárás zajlik a halat ellopó és egyben szállító ellen, valamint a horgásztó tulajdonosa ellen is.