Halőrzési hírek a nyár és ősz fordulóján

2018. Október 12. 15:45:00
Szeptember óta folyamatosan költöznek a halak Balatonba, ám a haltelepítés idején is kiemelten figyelnek kollégáink a halőrzésre, arra, hogy onnan csak a Balatoni Horgászrend által megengedett módon és mennyiségben kerülhessenek halak a horgászok szákjába, majd asztalára. Ennek ellenére a nyár utolsó és az ősz első hónapjában is tovább gyarapodott a feljelentések száma. A szabályszegések típusai igen széles skálán mozognak, a nyári, engedély nélkül horgászók mellett ősztől a kvótával takarékoskodók gyűjtik a legtöbb „fekete pontot”.

Még mindig sokan ülnek le mindenféle engedély nélkül horgászni: huszonkilenc esetben találkoztak halászati őreink olyanokkal, akiknek semmiféle horgászatra jogosító engedélye nem volt, dobogósok még a fogási napló vezetését elmulasztók.

Sajnos több három-, négy- vagy éppen több-botos pecással is volt dolgunk a magunk mögött hagyott két hónapban. Három esetben fordult elő, hogy turista állami jeggyel a megengedett egy helyett több bottal igyekezett optimalizálni esélyeit az ide érkező, holott normál állami jeggyel is csak két bot a megengedett. 

A legarcpirítóbb eset volt az, amikor Balatonmáriafürdőn igazoltattak kollégáink egy horgászt, aki engedély nélkül, behúzós módszerrel horgászott egyszerre hat fenekezős készséggel. Az általunk már ismert szabályszegés- halmozóval szemben az eljáró halgazdálkodási hatóság 157.000.- Ft halvédelmi bírságot szabott ki, valamint tizenkilenc hónap időtartamra eltiltotta az állami horgászjegy váltásától. A visszaeső horgászt idén egyszer már elmarasztalta a hatóság, akkor kilenc bottal érték tetten, amiért 105.000.- Ft halvédelmi bírság megfizetésére kötelezték, állami horgászjegyét visszavonták és eltiltották újabb váltásától. Társaságunk büntetése sem marad el, arról a későbbiekben tájékoztatjuk olvasóinkat.

Összesen tizenkét horgász bizonyult a megengedettnél mohóbbnak ezúttal is, négyen közülük több szabálysértést is elkövettek, négyen mulasztották el a fogási napló vezetését, egy pecás pedig szabályszegés-halmozóként hármashorgot is használt kishalas csalizáshoz.

A behúzás szabályait sem minden horgász tartotta be, öt esetben a behúzásra jogosító területi jegy hibádzott, egy ellenőrzött behúzós horgász próbált halat megtartani, holott ez a jegytípus nem jogosítja fel a tulajdonosát hal megtartására.

Ősztől már alapvetően az engedéllyel rendelkező horgászok szabályszegései dominálnak, a fogási napló vezetésével való trükközés például örökzöld baki. A be nem írt halak kifogói igen leleményes magyarázatokkal igyekeznek védekezni, melyek közül a feledékenység a legtermészetesebb indok, a bökkenő akkor van, ha valaki négyet felejt el beírni – az átmeneti amnézia azonban nem zárja ki a büntethetőséget.

Az elmúlt időszak kirívó szabálytalanságai között meg kell említenünk a Badacsonylábdihegynél szeptemberben tetten ért sorhorgos orvhalászt, akit a Tapolcai Járásbíróság elsőfokú ítéletében 150 000 forint megfizetésére kötelezte, illetve kirívó szabályszegésről lévén szó saját hatáskörben eljárva társaságunk hosszú időre eltiltja majd a balatoni területi jegy váltásától. Korábban már beszámoltunk két másik esetről is, a sokadszor büntetett hálós orvhalász esetéről itt, a varsával tetten ért idős férfi elfogásáról itt olvashatnak bővebben.