Gereblyézők buktak meg Balatonbogláron

2017. December 12. 14:44:37
Két orvhorgász ellen kezdeményeztek büntetőeljárást társaságunk halőrei december 11-én. A helyszín és a módszer ugyanaz, mindketten a balatonboglári kikötőben gereblyézéssel használták ki a lehűlő vízben csoportosan menedéket kereső keszegek óvatlanságát.

Aki látott már gereblyézés módszerével kifogott halat könnyen el tudja képzelni milyen szenvedést okoz a hirtelen megrántott felszerelés. Semmilyen esetben sincs mentség az ilyesfajta kegyetlen állatkínzásra, különösen elítélendő ez annak a tükrében, hogy a téli keszegezést tisztességes módszerrel űzők ugyanott közel ugyanakkora mennyiséget képesek kifogni kicsivel hosszabb idő alatt.

Mindkét helyi horgász elismerte a bűncselekményt, esetükben hamarosan megtörténik a bíróság elé állítás. Az ítélettel járó büntetést az illetékes járási hivatal földművelésügyi osztálya még megtoldja a halvédelmi bírsággal, visszavonja az állami horgászjegyüket és egy időre eltiltja új engedély váltásától. Társaságunk a Balatoni Horgászrend 3. pontja értelmében saját hatáskörben eljárva további eltiltással „díjazza” a kirívó szabályszegést.