Börtönbe kerül a balatonberényi hálós orvhalász

2018. Május 22. 14:26:21
Egy év három hónapos szabadságvesztésre ítélte a Marcali Járásbíróság azt a többszörösen visszaeső orvhalászt, akit április 15-én kaptak rajta halőreink Balatonberényben. A helyi illetőségű férfi akkor bukott le, amikor egy 15 méter hosszú és négy méter magas eresztőhálót beterített a vízbe.  

Ahogy arról már beszámoltunk, F.L. helyi lakos foglalkozásszerűen gyakorolta orvhalászati tevékenységét és az sem riasztotta vissza, hogy a halászati őrök rendszeresen tetten érték. Április 15-én kenuval vitte ki a gondosan előkészített eresztőhálót a vízre, majd a nádasban beterítette. Ahogy korábban többször, most sem járt szerencsével. A hálóban talált  4 kg körüli tükörpontynak ezen a napon viszont bejött a kívánsága, a halőrök ugyanis  kiszabadították a fogságából és visszaengedték a vízbe.

Az ítélet indoklásából kiderül, hogy a jogalkalmazó súlyosbító körülményként rótta fel azt a tényt, hogy a vádlott többszörös visszaeső és cselekményét röviddel utolsó büntetéséből feltételesen szabadulva követte el (legutóbb szintén orvhalászatért ült). Enyhítő körülménynek számít ugyanakkor a vádlott beismerő vallomása.

A kiszabott börtönbüntetésen felül F.L.-t kötelezték a bűnügyi költség megfizetésére.

A következő időszakban lakhatásra és élelmezésre biztosan nem kell költenie, de azon sem kell törnie a fejét, hogy miből vásárol majd területi horgászjegyet, annak váltásától hosszú évekre fogja eltiltani társaságunk.