Az első negyedév mérlege – halőrzési hírek

2017. Április 21. 11:40:02
Kedvezően alakult az év első három hónapja halőrzési szempontból. A számok első látásra akár bizakodásra is okot adhatnának, ám a képet némiképp árnyalja az, hogy még február közepén is  jég fedte a Balatont. Március végéig nyolc horgásszal szemben intézkedtek halászati őreink a fogási napló vezetésének elmulasztása miatt, szintén nyolcan engedély nélkül horgásztak, egy horgász a megengedettnél több bottal bukott le, egy alkalommal került elő a parton őrizetlenül hagyott horgászkészség.

Február végén bukott meg az idei első szabályszegő horgász Balatonmáriafürdőn. A marcali pecás három pontyával a szákjában úgy gondolta, hogy jó lesz takarékoskodni a kvótával, ezért be sem írta a zsákmányát a fogási naplóba. A dokumentum tanúsága szerint február dereka óta öt alkalommal próbálkozott halfogással, ebből harmadik alkalommal volt sikeres. Az „elfelejtett” három ponty mellett egy süllő és egy negyedik potyka volt az idei zsákmánya. Feltehetően hosszú ideig fog az emlékeiből élni a szabályszegő horgász, ugyanis a halgazdálkodási hatóság által kiszabandó büntetés mellé társaságunk is eltiltja majd egy időre a területi jegy váltásától. 

 

A legkirívóbb eset márciusban történt, amikor egy orvhalászt Balatonlellén értek tetten munkatársaink, amint éppen egy 50 méteres eresztőhálót szedett fel. Tettéért 281 ezer forint halvédelmi bírsággal sújtotta a hatóság és három évre eltiltotta az állami horgászjegy váltásától. Emellett büntető eljárás is indult a rapsic ellen, így az ügy vélhetően a bíróságon folytatódik.

 

Egy többszörösen visszaeső horgász ügyében is a napokban született meg a Veszprém Megyei Kormányhivatal határozata. A balatonfüredi férfit 80 000 forint halvédelmi bírság megfizetésére kötelezte és két évre eltiltotta az állami jegy váltásától az eljáró hatóság, amiért halfogásra jogosító okmányok hiányában horgászott. A halvédelmi birság alsó határa 10 000 forint, ez esetben azonban súlyosbító körülményként vették figyelembe, hogy az elmúlt három évben negyedik alkalommal kapták hasonló cselekményen. A büntetést társaságunk – saját hatáskörben eljárva – további négy  évre szóló eltiltással fejeli meg.